Ízőrzők - Medina

2018.szept. 9.
3 382 Megtekintés

Medina (szerbül Медина) község Tolna megyében, a Szekszárdi járásban, a Sió folyó jobb partján. A 6316-os közút köti össze Szedres községgel és a 63-as főúttal, valamint a 6317-es közúttal.
Nevének feltételezhetően nincs köze a Szaúd-Arábiai Medinának, az iszlám egyik szent városának nevéhez, melynek jelentése város (المدينة - al-Madina). Medina község neve a régi magyar med szóból eredhet, ami a száraz szinonimája volt.
Medina Szekszárd közelében, a Sió csatorna partján fekvő település. Festői szépségű dombjaira már az ősök is szőlőt telepítettek. Az utódok tisztelik hagyományaikat, és fáradságot nem ismerve művelik földjeiket. Legszebb példája a természethez alkalmazkodó, szelíd gazdálkodásnak a Medina Gyöngye Biobirtok, ahol Sági Tibor mesélt nekünk egy megvalósult álomról. Ellátogattunk a gyönyörűen felújított Apponyi Kiskastélyhoz is, történetét Horváth Csilla mesélte el nekünk. A parkban található kápolnában lépett fel a csupa mosolygós fiatalból álló Miss-Sió Kórus. Előadásukat hallgatva bizonyára az angyalok is dalra fakadtak. Medina ezer fő alatti község, amelynek nem csökken a lakossága. Szintén helyi érdekesség, hogy hazánkban itt a legmagasabb a zenészek száma, több zenekar is működik a faluban. Mi a tamburások családi örömzenéjét hallgattuk meg az egyik zenész, Szabó Dávid pincéjénél. Bizonyára nem véletlen, hogy éppen ebben a faluban dolgoznak a Kőszegi testvérek, akik természetes anyagokból, egyszerű, ötletes hangszereket készítenek. A szőlőhegy festői környezetében, kemencében és sparhelten, friss helyi alapanyagokból készültek a medinaiak ételei.

Megjegyzés
  • Funky cold Medina!

    Jujube TutubeJujube TutubeÉvvel
  • Hi bgszoli, köszönöm .Wir danken Dir für Deine super izörzök videos!!!!

    Harald StaarHarald Staar2 évvel
HUworld