Vérlovagok, 16. rész: A véradás FONTOSSÁGA és folyamata

2020.nov.12.
4 147 Megtekintés

Saját nézőpontból megmutatjuk, milyen egy véradás. De ami sokkal fontosabb: meghallgathatod azt is, miért ELENGEDHETETLEN, hogy (még ha eddig nem is tetted), TE IS MENJ VÉRT ADNI!
Kamera: SJ9 Max és Blackview BV6800.

Megjegyzés
 • Ebben a hónapban fogom betölteni a 24 éves kort és már több mint 15x véradó vagyok (16 volt már talán). Apám és nagyapám is rendszeres véradó volt, öcsémmel mi is ezt visszük tovább. Zalában szerencsére egy olyan faluban lakunk, hogy a létszámunkhoz képest sok véradónk van, így országban is kiemélkedők vagyunk. Ezen kívül van még Vöröskeresztes szervezetünk is, akiknek hála minden évben van véradó bál. Valamint én is ifjúsági vöröskeresztes vezetőségi tag lettem. Folyamatosan nézem mikor tudok menni adni, de azért ezt se szabad túlzásba vinni, 3at érdemes adni egy férfi embernek egy évben.

  TeamPlayingTeamPlaying22 napja
 • Légyszi ezt a thumb képet hanyagoljátok, vagy kockázzátok ki... én jelentettem is ezt. akit még zavar légyszi tegye meg. illetve keresem hogy hol tudom letiltani a csatornát.

  TamásTamásHónapja
  • @János Varga igen. Gyenge vagyok és nem bírom. Nem járok vért adni. Írtózom ha szúrnak.. de miért is baj ez? És miért baj ha nem birom hogy a pofámba szalad egy nem kért index kép? Mindegy. Nem magyarázom meg. Sokan vannak így és azt nem értem, miért nem lehet tiszteletben tartani. Egy indexkép szembe jön, ha akarod ha nem.

   TamásTamásHónapja
  • Egyszerűen gyenge vagy, nem bírod. Hát ne nézz oda. Pedig ez egy nagyszerű, csodálatos dolog! Magadból adsz-gondolom, te nem jársz vért adni-,hogy más élhessen tovább, meggyógyulhasson. Nekem egy óra, neki az élet.

   János VargaJános VargaHónapja
  • @János Varga az indexkép. Van aki nem bírja ezt a látványt. Miért kell ezt ráeröltetni másokra?

   TamásTamásHónapja
  • Semmi jelenteni való nincs benne. Mi neked a kivetnivaló ebben a videóban?

   János VargaJános VargaHónapja
 • Kôszônet minden embertàrsam nevèbe a vèrlovagiknak az ônzetlen segítsègetek èr igazi hõsôk vagytok dupla segitségèrt szèles utat jó egészsèget tovàbbra is vigyàzzatok magatokra.

  Zsigmondné SzerencsiZsigmondné SzerencsiHónapja
 • Visszajöttem dicsekedni. Koszonom ezt a videót, vagy 30x megnéztem edzésképp. ❤️ És szándékosan a karolinara mentem, hátha látom egyikotoket! (Sikerült, valamit forgattak szal nem mentem oda) Iszonyatosan nagyon nagyon tű fóbiás vagyok/voltam(?). De! A- vagyok, így anyám rendszeres veradosagat követendő évek óta kerestem az időpontot hogy legyőzzem a félelmem. Legutóbb irányítva szerettem volna, aktív ekcema miatt viszont nem szúrták a kezem. De ma megtörtént. Bizonyítani akartam magamnak hogy képes vagyok rá. Ajulas nélkül sikerült! Kicsit körülményeskedtem, magas volt a pulzusom, féltem, nem ettem eleget, megetettek, leültettek és megadta az engedélyt a doki. 7 perc alatt lejött, oda is tudtam nézni mikor benn volt már a tű. Szúrást majd legközelebb, vagy később. 😅

  Csilla SasváriCsilla Sasvári2 hónapja
  • Gratulálunk és NAGYON KÖSZÖNJÜK!!!!! :-)

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
 • Nagyon nem bírom, még a vérvétel se. 😕

  Marcell TóthMarcell Tóth2 hónapja
 • Ezer éve nem adtam már vért de holnap elmegyek!

  TorncitiTornciti2 hónapja
  • Nagyon köszönjük!!! :-)

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
 • Kár én nem adhatok vért sajnos mert betegségem van és átadhatom másnak a véremen keresztül . De aki adhat az szerintem adjon vért . :D

  Dominik TóthDominik Tóth2 hónapja
 • Eddigi "legviccesebb" véradásom. Minden előzetes cucc megvan, befekszem az ágybe, nővérke beszúrja a tűt. Semmi... Gondolkozik, kihúzza, beszúrja újra. Semmi... (2-3 litert ittam már aznap, szóval nem ez volt a gond). -Erzsike, gyere már segíteni, valami nem jó. Erzsike a tapasztaltabb, odajött és szemrebbenés nélkül mélyebbre szúrta a tűt. Egyből megindult. Én meg csak fekszek: - Hát így is lehet, de azért szólhatott volna :D

  zsolt kállaizsolt kállai2 hónapja
 • Milyen vércsoportja van a programozóknak? ... C++

  Gergely HornichGergely Hornich2 hónapja
 • A vérkészítmények hány százalékát kell "kidobni", erről van valami infó? Azaz milyen hatékony a felhasználás?

  Gergely HornichGergely Hornich2 hónapja
  • Nem tudjuk, de nagyon jó kérdés! A jövőben megkérdezzük szakembertől egy későbbi filmecskében!

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
 • Adtam néhányszor vért fiatalabb koromban is, és sorkatonaként vagy kétszer-háromszor a katonaságnál is még az átkosban, de az utóbbi időkben nem, mert benne vagyok a korban, meg a kezdeti stádiumban lévő cukorbetegségem miatt sem. Na de amit elvesztettem véradásban, azt, meg még annál többet is 'megnyertem' a vérvizsgálatokra adott vérrel. Sajnos a felgyülemlett tapasztalataim nem annyira rózsásak, mint annak a kedves úriembernek aki a beszámolóban a vért adta. Persze ő csak a saját tapasztalatairól beszélhetett, meg ugye próbált kedvet is szerezni a dologhoz, ami szép és dícséretre méltó hozzáállás, de mégis. Ha csak a rózsás dolgokról beszélünk, akkor akár félrevezethetjük az érdeklődőket, ami hosszú távon nem célravezető. Szerintem az én példámat azért érdemes felhozni, mert talán a nehezebb esetek közé tartozom, azoknál az egyszerű okoknál fogva, hogy a véradáshoz leginkább kedvelt vénáim bújtatottak, nehezen láthatók, valamint azért is, mert a vérem sűrű is és ráadásul nagyon gyorsan alvad. (Ez utóbbi tény miatt mindig beveszek egy aszpirint a véradás elötti órákban, hogy folyékonyabbá tegyem a véremet.) Ezek a tények a veterán, igazán tapasztalt ápolónőket nem zavarják, lehet a szerencse is segítette őket, - ezt nem tudom. Annyi bizonyos hogy ez nem mindig van így. Alkalmanként össze-vissza vagyok szurkálva mindkét karomban többször is, mire aztán az ujbegyből vesznek le mintát. A legrosszabb esetben (amikor több ilyen szurkáláson estem túl), erős szédülést és émelygést észleltem magamon, ami miatt arra kértem a nővért hogy függeszük fel a további kisérletezést egy darabig, hogy elkerüljük az ájulást. Mondanom sem kell, hogy ez mennyire arcpirítóan hangzik egy férfitól, dehát arra már rájöttem hogy az ember mikor átlépi egy egészségügyi intézmény küszöbét, akármikor elvesztheti azt a kevés megmaradt méltóságát, ami nyugdijasként még megvan neki. Mindenesetre büszkén elmondhatom, hogy egyelőre még egyszer sem ájultam el, de a legjobb barátom a katonaságnál, egy szép arcú, makkegészséges, karcsú ifjú igen, amit nagyon sajnáltam, mert mindenkit meglepett a dolog. Nagy baj szerencsére nem lett belőle. A társai kihozták a váróba, ahol a nővér azt az utasítást adta, hogy helyezzük a barátomat kényelembe, majd emeljük fel a lábait hogy a vér visszaszáljon a fejébe. Úgyis történt, és ezzel hamarosan magához is tért. Máig arra spekulálok, hogy az ájulásának idegi okai lehettek. Mi voltunk annyira emberségesek, hogy soha nem 'cukkoltuk vele', inkább kerültük a témát. A dokik jóindulatúan úgy vették, hogy leadta a vért, úgyhogy a 2 napi rendkívüli jutalomszabadságot is megkapta a srác. Ennél komolyabb incidensnek szerencsére nem voltam a tanúja. PS Csak mégegy dolgot igen röviden. Rájöttem hogy lehet fájdalommentesen is vért adni, de az csak kis mennyiségű véradásnál használatos. Lehet kérni, hogy csak babáknál alkalmazott tűt használjanak, az tényleg nem fog jobban fájni, mint egy szúnyogcsípés. ☺

  wotan20wotan202 hónapja
 • Ilyenkor büszke vagyok mint véradó! Én is ilyen könnyedén élem meg, és jó érzés megkapni az SMS-t pár nap múlva, hogy felhasználták az általam leadott vért. Hozzá teszem évente van Véradók Bálja, illetve itt mi Bács Kk megyében kapunk egy 50%-os fürdőbelépőt is. 🙂

  Viktor TóthViktor Tóth2 hónapja
 • Nem tudom, hogy a videó elejére miért kellett az a hangeffekt a képpel együtt. Személy szerint életemben egyszer voltam vérvételen, akkor is elájultam és nagyon rettegek tőle. Újabban gondolkoztam rajta, hogy megpróbálkozom a véradással, de ez most teljesen elvette a kedvem.

  MinimalistInDisguiseMinimalistInDisguise2 hónapja
  • Most a Covid miatt a cégekhez szervezett véradások nagyon akadoznak, lehet teljesen le is állnak. Viszont éppen emiatt lehet nagy baj is a vérgazdálkodással - így tényleg fontos, hogy aki tud, az most menjen maga és adjon!!!

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
  • Az elején a "sikoly" csak egy poén - akinek az veszi el a kedvét, annak talán igazán nincs is. :-)

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
  • Valóban vérfagyasztó volt a videó kezdete, de ne vegye el a kedved. Én O- vércsoportú vagyok és eddig kétszer adtam vért.

   Tamas SzaboTamas Szabo2 hónapja
  • Fogorvosnál lazán elvagyok,meg kaptam már vagy 200 injekciót a számban,akkor ez lópikula kell,hogy legyen!!!! Igaz,már adtam vért vagy 30x,de mostanában nem voltam,a cégem szokott szervezni,minden évben kétszer is!Ráadásul helyben is jönnek!

   Mansell73 NigelMansell73 Nigel2 hónapja
 • Én adnék vért csak sajnos 1 es tipusu cukorbeteg vagyok... Pedig segítenék ha lehetne

  Mate3eeMate3ee2 hónapja
 • Kész, én rosszul vagyok a tűtől, pláne ha odabökik és ezzel kezdtek (nem is néztem tovább)! :(( Én mennék vért adni, csak NE oda bökjék! Oldják meg valahogy :(

  Biggieboy1982Biggieboy19822 hónapja
  • @Biggieboy1982 Én fixen elájulok ha vért vesznek, annyira nem bírom. A videótól is megszédültem, harmadik nézésre is... :D ügyes kezű szúr, és nem nézel oda akkor nem olyan para :)

   Csilla SasváriCsilla Sasvári2 hónapja
  • @Zoltán Bagdi Vegyék vállból, vagy nem tudom. Jó lenne, ha kidolgoznának valami humánosabb módszert, szerintem ezzel is megugorhatna a véradók száma. Nekem is anyumnak is fateromnak is ritka vércsoportja van, jó lenne ha úgy tudnánk adni, hogy nem fordulunk le a székről. :(

   Biggieboy1982Biggieboy19822 hónapja
  • @Vérlovagok - Blood Bikes Hungary Kösssszzz :D

   Biggieboy1982Biggieboy19822 hónapja
  • Életemben nem hittem, hogy valaha is fogok vért adni. Nagyon durván tűfób vagyok... Cserébe 26 évesen, egyetemi kollégiumi véradáson úgy voltam vele, hogy na legfeljebb elájulok, mi baj lehet... Lementünk hárman barátok, és megvolt a véradás. Ájulás nélkül... Szinte észre sem vettem, hogy beszúrta a tűt a hölgy. Néhány nap múltán aztán jött az SMS, és azóta rendszeres véradó vagyok. (épp november elején lett volna esedékes, a harmincadik születésnapomon, de még mindig itthon fekszem karanténban, utálom ezt a vírust...)

   Zoltán BagdiZoltán Bagdi2 hónapja
  • Egy véradást enélkül nem lehet megúszni. Esetleg köttesd be a szemed - anno a kivégzőosztag előtt is bevált a módszer! ;-)

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
 • Egyszer voltam véradáson, kiderült, hogy nagyon nem bírom, a végén ugyanolyan fehér voltam, mint az ágy, amin feküdtem :D

  Bakti TamásBakti Tamás2 hónapja
  • Én ha már egy milli vérem hiányzik rosszul vagyok.

   Marcell TóthMarcell Tóth2 hónapja
  • Ugyan így jártam, csak nálam elment a kép :D Dokit hívtak, mondta, hogy kihúzza a kanült. Mondom ki ne húzza ha már bent van, majd ha lejött a mennyiség, akkor :D

   Veres LeventeVeres Levente2 hónapja
 • Én mennék, de nem tudom mi a vércsoportom.

  diego87HUNdiego87HUN2 hónapja
  • Ne is törődj vele, irány az OVSZ, adj vért! Bármikor kellhet akár neked, akár bárkinek a családodból. Sajnos most éppen megint egy gödör felé tartunk - ha nem indul meg a véradási kedv, lehet belőle komoly hiány is.

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
  • Majd ott megallapitjak, de egyebkent a veradashoz szerintem mindegy, minden vercsoport adhat. Majd a felhasznalasnal mar nyilvan fontos kerdes, de pont ezert nem bemondasra megy.

   Attila RépásiAttila Répási2 hónapja
  • azt ott megmondják

   Domi SzűcsDomi Szűcs2 hónapja
 • Az első három másodperc meghozta a kedvem a véradáshoz! :D :D Bolondok! :P

  Ádám KoránÁdám Korán2 hónapja
  • @Vérlovagok - Blood Bikes Hungary Ezért vendégeim vagytok egy sörre ha nem szolgálatban futunk össze! :D

   Ádám KoránÁdám Korán2 hónapja
  • Igyekszünk lazára venni, nem véresen komolyra. Hogy stílusos legyek.

   Vérlovagok - Blood Bikes HungaryVérlovagok - Blood Bikes Hungary2 hónapja
HUworld