Rázós percek: turbulencia (Ep. 188)

2020.dec.28.
86 142 Megtekintés

Van, aki retteg tőle, van aki élvezi, amikor rázkódni kezd a repülőgép legalább is az enyhe turbulenciában. Kialakulhatnak azonban veszélyes helyzetek, amikor pillanatok alatt jelentős mértékben veszít magasságából a repülőgép. És ami, vagy aki nincs rögzítve, az bizony a mennyezeten köthet ki. De hogyan kezelik az ilyen rázós helyzeteket a pilóták? Hányféle turbulencia jelenthet veszélyt a repülőgépre? Honnan tudják a pilóták, hogy mire számíthatnak az adott útvonalon? Az utóbbi hetekben sokat kérdeztetek a légörvényekről, így most ezt beszéljük át Kovácsházi Györggyel, a Smartwings elsőtisztjével, és a Cavok Aviation oktató pilótájával. (Szerkesztő: Kránitz Balázs)
Ha Te is támogatnád az Aeroparkban kiállított történelmi repülőgépek, földi járművek felújítását és újjászületését, az újabb és újabb filmek elkészültét, kérjük, kattints erre a linkre:
www.patreon.com/aeroparkbudapest
Adomány utalással:
10101360-03379200-01003004
Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
(Kérjük, a megjegyzés rovatba a következőt írd: adomány)
További adatok itt: lkk.hu/
Kövesd Kovácsházi Györgyöt a HUworld-on: huworld.info
Zene:
Music: "Per Kiilstofte - Dystopia"
Promoted by BreakingCopyright: huworld.info/flow/vide/uol625nWkcvHqHg

Megjegyzés
 • 1:32 Látszik a szárny végén egy kis függőleges rész. Nem tudom mi neve. Valahol, egy ismeretterjesztőben azt mondták arra, hogy az tulajdonképen a gép által keltett örvények csökkentésére való. Igaz ez?

  Árpád SzeiffÁrpád Szeiff2 napja
 • Nagyon hasznos videó ez is akárcsak a többi! Köszönöm szépen! :-)

  Izabella BarthaIzabella Bartha3 napja
 • Fantasztikusak a videóitok! Köszönöm szépen!

  mindenfélemindenféle12 napja
 • Nagyon szeretem a repülés. A világ egyik legcsodálatosabb, ha nem a legcsodálatosabb dolga,amit ember, mint földi lény átélhet. Nekem legalább is, csak az a baj, ritkán juthatok repüléshez. Ritkábban, mint szeretném.

  György TordaGyörgy Torda16 napja
 • Valamikor a 80-as évek közepén, édesapám az NDK-ban dolgozott és mentünk ki hozzá édesanyámmal. Kifelé az élet királyának éreztem magam a TU-154 b2 fedélzetén. Félház, marha kényelmes ülések, csoki kóla(dobozos!) stb. Hazafelé a nem tudom miért "kistuskó"-nak nevezett TU-134 repülőgéppel repültünk. Jól teli volt a gép, éppen kaptuk az ellátást amikor a kapitány kedélyes hangon magyarázni kezdte az elkövetkező percek eseményeit. A sztyuvik viselkedése megváltozott és határozott sebességgel beszedtek minden mozdíthatót. A kedélyes hangból gyorsan parancskihirdetés lett, "mindenki leülni, öveket bekapcsolni"! Aztán elkezdődött. Biztos volt turbulencia de a kapitány zivatarfelhők gyors kikerülésének nevezte a manővereket. Én néha úgy láttam vagy éreztem, hogy késbe áll a gép, bár gondolom ez nem lehetséges! Szegény anyám halott sápadtan nézett rám és ez kicsit rontotta a számomra tetszetős helyzetet. A szárnytőnél ültünk és az ablakon kinézve tényleg gépmadárnak tűnt a "kistuskó" mert éppen csak nem csapkodtak a szárnyai. Aztán gyorsan vége lett a mókának. Micsoda idők voltak! A pilóta fülke ajtaja nyitva! A gyerekeknek műszerfalnézés! A görög szigetek kényelmes meglátogatása! Egy Bp.-Drezda vagy Lipcse járaton olyan ellátás mint a "búsulójuhász"-ban!(na jó, cigány nem húzta) De jó volt! Észrevétlenül át is mentem Malév siratóba. Én egy olyan rossz diktátor lennék! Számolatlanul nyomnám a közpénzt egy nemzeti légitársaságba. A focisták meg éljenek meg ahogy tehetségük engedi! A magyarok pedig a régi, irigyelt színvonalon utaznának nyaralni, üzletelni, és a többi.

  Tamás TörökTamás Török16 napja
 • Láttam olyan turbulencia videót az oxigén maszkok ki estek és egyesek sikoltoztak!!!

  Andrea KapetzAndrea Kapetz17 napja
 • Hatszor repültem 747 el. Lufthansaval és British Airwaysel is. A hatból négyszer átstartoltunk leszálláskor. Én vagyok ennyire balszerencsés, vagy ez ennyire gyakori?

  Attila CsukaAttila Csuka17 napja
  • Én többször repültem ilyen gépeken is, egyszer sem történt hasonló, és egyetlen más gépen sem

   Adel FellnerAdel Fellner8 napja
 • Vamosne Egyed Agnes vagyok Kanadabol. Nagyon szeretem a videoitokat. Emlekeztet a kanadai "Mayday" sorozatra amin fiam, Joshua Vamos, hangmernokkent dolgozott egy ideig. Kivalo munkat vegeztek!❤

  Agnes VamosAgnes VamosHónapja
  • Nagyon szépen köszönjük, kedves Ágnes! :)

   Aeropark BudapestAeropark BudapestHónapja
 • Feltaláltak már olyan csomagtartartó ajtókat a repülőkön amik nem nyílnak ki maguktól? Vagy tegyenek rá kilincset.

  Zoltán KovácsZoltán KovácsHónapja
 • Sziasztok. Amit szívesen megnéznék tőletek, az egy vagy több vadászgépes rész :) Szuper lenne nagyon 😎 Nyomjon like-ot aki szintén szeretne ilyen videókat is ;)

  HerculesHerculesHónapja
 • Én hátimotoros (segédmotoros) siklóernyős hobbi pilóta vagyok (ami azért valljuk be kanyarban sincs egy utasszállító vezetéséhez), de én sem szeretem az utasszállítón a komolyabb turbulenciát, mert amíg a siklóernyőből tökéletesen kilátok és tudom mi történik (nem mellesleg saját magam vezetem), addig az utasszállító repülőben utasként alig látni ki a gépből és nincs a folyamat felett kontrollom, ami szerintem az egész félelemérzet gyökere.

  Tamás TábiTamás TábiHónapja
 • Én eddig 2x repültem életemben Törökország oda-vissza, semmi turbulencia nem volt tapasztalható de így is 6 xanaxba került a két út.

  Csaba M.Csaba M.Hónapja
 • Eddig tartottam az ilyen rázkódástól, köszönöm, hogy akkor is minden kontrollált.

  István BagdyIstván BagdyHónapja
  • A csomagtartó ajtók még mindig önállósítják magukat.. Vagy csak a filmekben van így?

   Zoltán KovácsZoltán KovácsHónapja
 • Úgy gondolom, amíg a gép levegőben van és megfelelő a sebessége, nagy baj nem érheti. Nem száraz, őszi faleveleket használnak a légitársaságok gyanúm szerint :)

  G. K.G. K.Hónapja
  • 30-40 tonna vas 10 km magasan, néha megtréfálja a fizikát.

   Zoltán KovácsZoltán KovácsHónapja
 • Kb. 20 éve Finnországba repültünk pár iskolatársammal. Éppen sorra kerültem volna ott, ahova a király is gyalog jár, már el is indultam, amikor visszafordított a légiutaskísérő, hogy üljek vissza és kössem be magam, mert erős turbulencia várható. Őszintén szólva, akármennyire rázkódott a gép, nálam erősebb volt az alapvető szükségletem azokban a percekben, úgy hogy megúsztam félelem nélkül az egyébként valóban komoly rázkódásokat, így az nem is volt számomra rossz élmény. Rosszabb volt kivárni, hogy mikor engednek már végre ki a mosdóba..

  Brigitta Kernné RiebelBrigitta Kernné RiebelHónapja
 • Jópár éve Luttonból repültem haza, Budapesten erős szél volt és eső (talán vihar is-rég volt este volt nem pontosak az emlékeim) más esetekben ilyenkor a gép elmegy kőrözni nyugiba, míg alkalmasak a körülmények (ilyet is tapasztaltam már) ebben az esetben valami okból mégis leszálltunk. Mintha 1 rodeó bikán ültem volna a vásárban. Amíg lehetett nagy magasságon repültünk, aztán a lehető legrövidebb-gyorsabb úton módon tolták lefelé a gépet, hogy talajt fogjunk (tudtommal ez a fajta megközelítés is bevett szokás ilyenkor) Bár csak lelkesedek az Aviatikáért, nincs tényleges tanult ismeretanyagom-csak konyhamalac szinten) Szóval fúrtuk magunkat lefelé közben lifteztünk fel le... jópáran sikoltoztak. Nem volt kellemes, de a kényelmetlenségen túl mást, pl félelmet szerencsére nem éreztem.

  Csaba VenczelCsaba VenczelHónapja
 • Mi az oka, hogy low-cost társaságok nem repülnek hosszú távot? Pl.: Southwest a BOEING 737 700-asaival Európába vagy Dél-Amerikai uticálokra, WizzAir A321 NEO-ival pl.: Indiába. Ezen töprengek már egy ideje. :D

  Dávid MajorDávid MajorHónapja
  • Ahhoz le kell szállni tankolni, ami sokba kerül

   Tibor JánváriTibor JánváriHónapja
  • Mert ezeknek a repülőgépeknek a hatótávolsága ilyen távra nem elegendő.

   Tibor Krisztián CsicskovicsTibor Krisztián CsicskovicsHónapja
 • Annyira jó lenne ehhez hasonló videókat még látni, ahol a repülési félelmekről van szó, hogy mit lehet esetleg ellene tenni vagy mennyire reális az adott dologtól félni☺️

  Johanna LiebJohanna LiebHónapja
 • Velem kb. egy éve történt, hogy Kölnből Budapestre repültem és viharos szélben szálltunk fel. Annyira még sose féltem, mint ott. A repülőgép folyamatosan esett vissza, rázkódott és dőlöngélt. Szerintem a karfát is megkárosítottam annyira szorítottam😅 de megnyugtató hallani, hogy pánikra ilyen helyzetekben semmi ok sincs

  Johanna LiebJohanna LiebHónapja
 • Én szárnynál szoktam ülni, mert ott hallom hogy duruzsol a hajtómű. Leszállás előtt, jó félórával már visszább vesz a "gázból" a pilóta szép lassan ereszkedik is BUD-NYO vonal főleg.

  Zsolt RépásiZsolt RépásiHónapja
 • Az Emma hurrikán fölött repültünk egyszer át USÁból Londonba tartva, már a Brit partoknál. Csak lifteztünk, de markoltam a karfát rendesen...

  György BalogGyörgy BalogHónapja
 • Imádom! Egyszer volt szerencsém rástartolással. Az maga a csoda.

  László MárkusLászló MárkusHónapja
  • @László Márkus es az mit jelent? Nem kotoszkodes volt a kerdesem, egyiket sem tudom mi? 😅

   sygmaonesygmaoneHónapja
  • Bocs! Átstartolás

   László MárkusLászló MárkusHónapja
  • @sygmaone Valószínűleg átstartolást akart írni.

   Eszter ZarandiEszter ZarandiHónapja
  • Az mi? :)

   sygmaonesygmaoneHónapja
 • Na,Kovacshazi vegre megnyugtatott...Latszik,hogy profi....

  suni popovicisuni popovici2 hónapja
 • Szomszédom mesélte turbulenciában hírtelen zuhantak ötven-száz métert utána ugyanennyit emelkedtek mire megérkeztek a légiutas kísérő: Ez meleg helyzet volt.

  Dávid NagyDávid Nagy2 hónapja
 • Nem tudom,... ültem már sétarepülőn első kalandom a repüléssel. Szóval mentünk-mentünk egyszer csak elfogyott alólunk a (levegő)???? Rossz érzés volt, nem szóltam,mondom oké nem esünk le nyugi. Aztán újra,....megint az a rossz érzés , ekkor már mondta a pilóta,hogy a felszálló meleg levegő okozza.Valami termik 🙄 vagy mi, és hirtelen 30 métert süllyedhet ilyenkor a gép.1-2 másodperc alatt. Boldog új évet kívánok 🙂 Kérdés, szóval ez is a turbulencia?

  pterks911pterks9112 hónapja
  • Igen, a fel-leáramló levegő találkozásánál is tud rázni, illetve kicsit hullámvasutazni a repülő.

   Kovácsházi György / Pilot's viewKovácsházi György / Pilot's viewHónapja
 • Szuper videó Balázs!

  Csabi KremserCsabi Kremser2 hónapja
 • A gázkar és az ülés között az a forgó valami azt hogy hívják?

  károly Oroszkároly Orosz2 hónapja
  • @Vladimir Kormendi Igen, bocsánat, becsúszott egy plusz betű. :D

   Arnold BerkicsArnold BerkicsHónapja
  • @Arnold Berkics igen köszönöm!

   károly Oroszkároly Orosz2 hónapja
  • Trim

   Vladimir KormendiVladimir Kormendi2 hónapja
  • A Trimmkerékre gondolsz?

   Arnold BerkicsArnold Berkics2 hónapja
 • Akinek tetszett a fenti videó, talán ez is érdekes lesz : huworld.info/flow/vide/tG6ZxaLXepWZeqY

  akos karagityakos karagity2 hónapja
 • Szuper mint mindig. Koszi Balázs

  Goldman ZsoltGoldman Zsolt2 hónapja
 • Én sosem kapcsolom ki az övet. Lusta vagyok vele vacakolni, és úgysem zavar. Turbulencia esetén inkább attól félek, hogy a mellettem ülő rám borítja a sört, aztán mehetek büdösen a dolgomra.

  monmartinovmonmartinov2 hónapja
 • Nagyon szimpatikus ez a fiatalember, sok videóját láttam. Remélem, még sok további videót látok vele.

  Attila NemethAttila Nemeth2 hónapja
 • Meg sem tudom mondani mennyit repültem már, általában élvezem a turbulenciát, mert olyan, mintha hullámvasúton ülne az ember, de kétszer full kreténbe nyomta az időjárás. Először Budapestre érkezve este, ködben süllyedt a gép és jött a hullámvasút, a gond az volt, hogy a reflektorok által megvilágított tejfehér köd nem adott semmilyen támpontot. Nem volt vészes a hullámzás, de életemben először bekészítettem a hányózacsit. Végül nem kellett, mert (sokan nem tudják ezt a trükköt) oldalra fordítottam a fejem és megszűnt a rosszullét, mondjuk ennek az utastársak nem biztos, hogy örülnek. Másodszor Párizsban leszállás előtt volt durva a helyzet, ott egy másik géppel párhuzamosan közelítettük meg a két pályát, rossz volt nézni, hogy mekkorát kileng egymáshoz képest a két gép. Azért szurkoltam, hogy egyáltalán a betont találja el a pilóta, mert utolsó pillanatokig olyanokat billent a gép, hogy kétséges volt, hogy hova érkezünk. Volt egy harmadik eset is, London City Airport, kilinccsel előre süllyedt a gép a házak között, nem volt őszinte a mosolya senkinek sem a kabinban, de egyébként az nem volt vészes.

  Attila TóthAttila Tóth2 hónapja
  • En azt vettem eszre ilyen nagy kilengeses(oldaszeles) ereszkedesnel (foleg Maltara menet tapasztaltam tobbszor), hogy az utolso metereken ez mar megszunik a foldhoz kozel es ott mar szepen vizszintben tudjak tartani.

   sygmaonesygmaoneHónapja
  • En biztos kinyultam volna...

   suni popovicisuni popovici2 hónapja
 • Sziasztok! Gyuri csatornája pont tegnapelőtt "lett meg" a subscribe meg evidens volt. Bár túl sokszor nem repültem, de amikor 2018 nyarán jöttünk haza a családdal a Frankfurt Budapesti szakaszon, kb amikor a Dunakanyar térségében beléptünk a hazai légtérbe, és a megközelítési eljárás a látványosabb szakaszához ért, kaptunk egy kis turbulenciát, nem volt vészes, de azért határozottan zötyögött. Az akkor 11 éves lányom meg is jegyezte, hogy olyan mintha valami vidéki földútra tévedt volna a repülő.

  botika4466botika44662 hónapja
 • Annyira ❤ ezek a videók... Hetekig tudnám nézni 👍👍👍

  raconiggiraconiggi2 hónapja
 • Köszönet az újabb remek videóért !

  Gabor TakacsGabor Takacs2 hónapja
 • Mi egyszer az óceán felett kerültünk bele egy nagyon durva légörvénybe egy B 767 -essel. Velem szembe ült beszíjazva két légiutaskísérő hölgy. Az egyik sápadt arccal mered előre és szorította a karfát, a másik könnyes szemmel motyogott valamit. Kábé 20 percig tartott, de egy örökkévalóságnak tűnt.

  Gáspár M. ZoltánGáspár M. Zoltán2 hónapja
 • huworld.info/flow/vide/taOkuqHAarC0lZ4 ekkorat talan nem hajlik a gep torsze :D:D

  Tomas TTomas T2 hónapja
  • huworld.info/flow/vide/sXet2XfGp8eyp6Im3s Sztem hajlik csak még nincs róla videó :D A szélturbinánál pl. azt nézték meg hogy áll meg fékezés nélkül (mert pl. elromlott) de még a veszélyes túlpörgés előtt úgy hogy a lapátokat fordítják olyan helyzetbe hogy a szél már nem forgatja őket. Amíg ez a beforgatás történik hagyományos ventilátorként működik amíg meg nem áll a rotor, ezért is húzza jól meg a tornyot. Vannak ott hasonló erők repülőn is, és komolyabb hangfallal jobban átérezni ezeket :D

   SchumibacsiSchumibacsi2 hónapja
 • Köszönet a videóért. Kovácsházi György hozzáértése és nyugalma szerintem a repüléstől félőket is meggyőzi, hogy nincs mitől tartaniuk! ✈️

  Pannonhalmi JuditPannonhalmi Judit2 hónapja
  • Hát sajnos ahhoz több kéne. Az eszemmel tudom, hogy nincs gáz, de a félelem nem mindig ésszerű.. :(

   András HajduAndrás Hajdu2 hónapja
 • Nagyon jó a videó. Az lenne a kérdésem, hogy felszállás során keletkező turbulenciát hogyan lehet észrevenni? Illetve előttünk felszálló A320-as gép milyen turbulenciát tud okozni? Tavaly Lufthansa Frankfurt-Bp járatán felszállás során bemondták, hogy turbulencia várható. Illetve Smartwing Prága-Róma járatán utazva felszolgálást is bekellett fejezni a turbulenciára hivatkozva.

  Zoltán FöldiZoltán Földi2 hónapja
 • Fain videók👍És igen,rövidek.....ha 3órás lenne,is kevés lenne. De félre a tréfát,gratulálok a tartalmas,minöségi videókhoz!!!

  Attila KergeAttila Kerge2 hónapja
  • Köszönjük szépen! :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Zseniális videó, igazi hiánypótló. Köszönet érte!

  Andor SikiAndor Siki2 hónapja
  • Örömmel készítettük! Köszönjük szépen. :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Két érdekesseég: 7:50-nél igazából nem a turbulancia valós hatását látjuk, hanem azt, amikor rossz ütemben és/vagy mértékben történik az ellenkormányzás. A sztori Gibraltáron történt egy A320 átstartolás után, és nem igazán tudni, hogy a pilóta vagy az autopilot vezette a vasat ;) Másik érdekesség, hogy részben a Gyuri által is említett legyezőmozgás csillapító mintájára egyes típusok repülésvezérlésében van kifejezetten turbulencia csillapító üzemmód (függetlenül attól hogy a gép FBW vezérlésű-e). Ezek többnyire épp a korrekcíók mértékét, lefolyását szabályozzák, illetve egyes esetekben eleve csak a belső csűrőket használják, esetleg prediktív módon avatkoznak be még az átlengések előtt. A rossznyelvek szerint pont ez utóbbi nem sikerült Gibraltáron, rátéve két lapáttal az "élvezetre" :). huworld.info/flow/vide/rqF_up3AjLGohJA

  J. PániJ. Páni2 hónapja
 • 2 éve, egy London-Moszkva Aeroflot járaton felkapcsolták a biztonsági öv lámpát, egy kicsit rázkódott is a gép, később a pilóta bemondta, hogy a stewardessek hagyják abba a service-t és ők is csatolják be magukat. Na akkor kezdtem félni (főleg az Aeroflot biztonságosságát ismerve). :D Szerencsére csak közepes turbulenciába keveredtünk, semmi komoly nem történt.

  GrosiGrosi2 hónapja
  • Rutinos repülők tudják, hogy az igazi műsor a "crew at stations" vagy "crew, take seat" elhangzik.

   Attila TóthAttila Tóth2 hónapja
 • 2005-ben repültem egy Air China B-737-300-assal Changchunból Pekingbe. Sima egy órás ugrásként indult az út, aztán jött némi turbulencia és félelem. Sikítás, sok utasnál zacskók és nagy csend. Őszintén bevallom, hogy akkor és ott féltem egy kicsit. Volt róla egy a videóm a néhai flightlevel350 oldallon, de sajnos 2012-ben megszűnt és az archívuma nem érhető el. Kovácsházi Gyurit élvezettel hallgattam, mert utasszempontból kifejezetten nehéz és kényes témáról beszélt jól érhetően, nyugalmat árasztva. Respekt.

  antallajosantallajos2 hónapja
 • Lehetne Wizz Air témában is, működés, Training Center stb

  Ferenc OláhFerenc Oláh2 hónapja
  • negatív

   Katalin Ditha DanyilakiszKatalin Ditha DanyilakiszHónapja
 • Életemben majdnem 100-szor repültem, 2-3 alkalmat kivéve nem volt vészes turbulencia. Egy Bp-Lisszabon járaton történt hogy az egyik utas az ablak melletti ülésen aludt úgy hogy a feje a repülő oldalfalának volt támasztva. Egy nagyobb hullámnál felsértette a fejbőrét. Kicsit nagy volt az ijedelem, de szerencsére semmi komoly gond nem történt. Kovácsházi György úr pedig ha megunja esetleg a repülést (amit kétlek... :D ) elmehetne híradósnak vagy mesélőnek. Nagyon jó hallgatni a hangját.

  sajti83sajti832 hónapja
 • Hihetetlen vagy Balázs! :-) NG tényleg elbújhat melletted! :-)

  Ahha30Ahha302 hónapja
 • Én turbulencia nélkül sem ülök fel egy ilyen szárnyas bombára. Életemben egyszer ültem repülőn, akkor éppen késésben volt a gép, a másfél órás utat 1:10 alatt abszolválta a pilóta, ami bizonyára remek teljesítmény, de nekem arra volt elég, hogy ez idő alatt ne tudjam elengedni az előttem lévő ülés fejtámláját... Az egész útból 2-3 percet tudok felidézni, a többi egyszerűen törlődött... Szóval nem kell ide légörvény sem :-)

  anonymus7601anonymus76012 hónapja
  • Csak te fostál nagyon, néhányan nem értik meg, hogy vezetni is sokkal veszélyesebb mint repülni.

   Bolond ForzaBolond Forza2 hónapja
 • Turbulencia - röviden - imádom. Rengeteget repültem 2009 és 2018 között és bár soha sem vártam, de mindig élveztem a helyzetet. Egye alkalmat kivéve. 2015 HKG - DXB Emirates A 380-as éjszakai repülés alatt. A gépen alig volt 150-170 utas. ami azért ritka. Belerepültünk egy igen kemény viharzónába felszállás után. ( Hong Kong-ban akkor már 2 napja eszméletlen vihar tombolt. Az indulás idejére lecsendesedett valamennyire a vihar. ) De utána! Na akkor azért az a közel 30 perc kemény hullámvasút volt. Edzett utas vagyok. De akkor láttam olyat, hogy a trolley repült a folyosón a légiutas kísérő hölggyel együtt.

  Szenczi RobiSzenczi Robi2 hónapja
 • Amikor az ember először éli át, meglepődik mert nem csak zötykölődik a gép, hanem recseg, ropog, a tető látszólag 10 centiket mozdul, mint ha képlékeny lenne a fala. Felmerül a kérdés, talán túléli-e a gép? A válasz természetesen az hogy igen, ez mind teljesen normális. A repülő nem olyan szilárd mint egy kocsi, hanem enyhén hajlékony, rugalmas mint egy műanyag. Aki be van kötve, annak semmi félni valója nincs. A pilóta nem fog olyan viharba hirtelen belerepülni, amit a gép nem él túl. Az igazi veszély azokat érinti, akik nincsenek bekötve. Ha egy kicsit is rázkódni kezd a gép, érdemes hamar visszaülni, mert ha elindul a hullámvasút, nem tudsz megállni, és nincs időd megkapaszkodni, még ha fogantyúk lennének, akkor sem tudnád megtartani magad. De attól semmiképp nem kell félni, hogy a gép szétszakad vagy lezuhan. Nagyon régen voltak balesetek, amikor leszállás közben jött egy láthatatlan függőleges turbulencia. Azóta már nagyon értjük a microburst jelenséget, tudjuk az okát és előre tudjuk jelezni, műszerekkel mérni. Utasszállító gépek nem szoktak lezuhanni manapság turbulenciában. Nyilván a kis sétarepülők sokkal de sokkal veszélyesebbek, és manapság a legtöbb repülő baleset kis magán gépekkel, helikopterekkel történik.

  Pacific 2DPacific 2D2 hónapja
 • Sosem kapcsolom ki az ovet.. Lehet, beteges, de toalettre is csak, ha muszaj..

  Attila BenkoAttila Benko2 hónapja
 • Angolosoknak érdekes lehet az alábbi videó: Egy Turkish Airlines került hatalmas turbulenciába, s sokan meg is sérültek az úton, ezért kényszerleszállást kértek JFK-n. Tanulságos hallgatni, ahogy a torony beszél a pilótával és a környező repülőgépekkel, mert a többiek jóformán semmit nem tapasztaltak ebből a légörvényből, s szabályosan félő hangon beszél a Turkish pilóta. huworld.info/flow/vide/yK6mz6_IjZPVlWc

  Máté ZsoltMáté Zsolt2 hónapja
 • Kérdés , mi van ha defektet kap a repülő ? Köszönöm !

  Daniel MDaniel M2 hónapja
  • Semmi különös, mivel pl. egy 737-esnek is a hátsó futóin 2-2 kerék van, ha egy lyukas lesz az még nem akkora baj, de ha kettő az sem, mivel még a felnin ott a gumi, a lesszállás nyilván rázósabb lesz.

   Bolond ForzaBolond Forza2 hónapja
 • Microburst?

  Zsolt RaduskaZsolt Raduska2 hónapja
  • A microburst-öt már radarozzák a reptereken tehát a le és felszâllásokra ezek már nem jelenthetnek veszélyt.

   Gabec NagyGabec NagyHónapja
  • Szélnyírás

   Marci353Marci3532 hónapja
 • Igaz, csak kisgéppel repülök, de fejeltem már bele a kabindekkbe váratlanul, látszólag sima időben egy kis movitban laza öv miatt.

  András SzeibertAndrás Szeibert2 hónapja
 • rettentően hasznos volt, köszönöm csak így tovább !!

  gefuzogefuzo2 hónapja
  • Örülünk, ha így érzed! :) Köszönjük!

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Malév, Budapest-Párizs a 90-es évek végén. Először felvillant a biztonsági őv kijelző a jellegzetes hang kiséretében majd pillanatokon belül be-berezgett megint pár pillanat és már rázkódott a gép elég keményen aztán már csak azt éreztem hogy a gyomrom a torkomban.Életem legnagyobb hullámvasútja volt nagyon élveztem valahol az Alpok felett. Párom szétkarmolta a karfát, szerintem azt cserélniük kellett. :))) Cirka 1500m süllyedtünk. Szóval ha nincs ez a videó eszembe nem jutott volna. Köszi Balázs!

  astragoastrago2 hónapja
 • A szárny teszt elégé durva volt a videó végén! Nem gondoltam volna hogy ennyit kibirbak a szárnyak!

  Ádám TenkeÁdám Tenke2 hónapja
 • azok táborát erősítem, akik naaaaagyon szeretik a zötykölődéseket :) és a 10-20-30+ láb hirtelen magasságvesztést :) alvás közben is poén :)

  Schummy818Schummy8182 hónapja
  • Én valoszinű hogy a" brazil oriás kígyót" kergetném a repcsin. 😉🤮

   Krumpli NudliKrumpli Nudli2 hónapja
 • Tisztán úgy hallom, mintha "turbolenciaként" ejtenék ki?!

  Imre KelemenImre Kelemen2 hónapja
 • Vhogy turbulenciában soha nem megnyugtató hangon jelentkeznek be a pilóták, hanem hadarva.

  retepaskabretepaskab2 hónapja
  • Az a legjobb, amikor már be sem jelentkeznek. :) Még régen Angliából hazafelé Frankfurtban már leszálláshoz készülődött a gép , amikor olyan 50 fokot bedőlt jobbra egy szempillantás alatt, majd amikor egyenesbe hozták, megint megcsinálta. No onnantól a gurulóútig meg sem szólalt a kapitány, pedig a British Airways pilótáinak akkoriban szinte be sem állt a szája, mindig sztorizgattak. Pedig jó sokára szálltunk le, mert elég sokat emelkedtünk még utána és teljesen más útvonalon közelítették meg a repteret.

   Janos KosikJanos Kosik2 hónapja
  • A kollégáim között ezt nem vettem észre, én is próbálok mindig érthetően, jól artikulálva és nyugodtan tájékoztatni. De ha valakik hadarnának, az is csak azért van, mert épp dolguk akadt “ott elöl”, és szeretnék mielőbb letudni a tájékoztatást, hogy az egyéb feladataikat tudják ellátni.

   Kovácsházi György / Pilot's viewKovácsházi György / Pilot's view2 hónapja
 • Ez az epizód mintha nekem szólt volna, borzalmasan betojtam az ismeretlen erőhatások okozta kilengéstől, nem tudtam mi a normális és mikor kell miatyánkot mormolni. Sajnos a tériszonnyal nehéz együtt élni. Köszönet érte!

  Róbert VaczkóRóbert Vaczkó2 hónapja
  • @Aeropark Budapest érdekes, hogy minden alkalommal ott ültünk, egy-két sor eltéréssel de a szárnyak felett. Az első élményt a HA-LXJ produkálta, még a spéci festéssel, azóta is keresem a modelljét. :-)

   Róbert VaczkóRóbert Vaczkó2 hónapja
  • Ha tartasz az ilyen mozgásoktól, próbálj legközelebb a szárny közelébe ülni. :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Én két alkalommal repültem transzatlanti járatot, egy Munchen-Montreal és egy Párizs-Montreal és egy pici turbulencia se volt :(

  Balázs B.Balázs B.2 hónapja
 • TipTop, nagyon jó volt. Köszönöm. :)

  Zsolt LestiZsolt Lesti2 hónapja
 • Nagyon jó lett ez a filmetek is! Kovácsházi György olyan megnyugtató hangon és módon beszél a turbulenciáról,hogy ezt a részt legszívesebben mindenkinek levetíteném,aki tart tőle! Nagyon szépen köszönjük!🙂

  Valéria Dr. PlichtaValéria Dr. Plichta2 hónapja
 • Ezek a turbulenciak altalaban akkor jonnek elo amikor a stuvi kitolti a kavet :DDDD

  Gergő OzorayGergő Ozoray2 hónapja
  • @Hanselbeck Ja foleg feher ingen jo a kontraszt :DDDDD

   Gergő OzorayGergő Ozoray2 hónapja
  • Ölbe kávé. A kedvencem! :)

   HanselbeckHanselbeck2 hónapja
 • Három éve, Helsinkiből hazafelé jövet részem volt benne. Nem szeretem a hullámvasút,at de ezt valahogy nagyon élveztem. Köszönöm ezt az informatív videót, ismét fantasztikus lett.

  Annamária MiklósAnnamária Miklós2 hónapja
  • Anyam is imadja, 2 perc alatt elalszik egy enyhebb turbulenciaban :DDD

   Gergő OzorayGergő Ozoray2 hónapja
 • Aki teheti fizessen be egy kisgépes sétarepülésre, és kérjen hozzá "hullámvasutat"! ;) Igaz, nem turbulencia, de a hatás garantált... :D Valamint szívesen ajánlom Kovácsházi György youtube csatornáját, nagyon hangulatos videókat oszt meg!

  Attila ViczeAttila Vicze2 hónapja
  • Be lehet fizetni repülőgép vezetésre is, én egy motoros vitorlázóval voltam, és csináltunk az oktató pilótával egy hullámvasutat, ill. megpróbáltuk a gépet átejteni is, persze nem sikerült mert a típus előbb lebólint, mielőtt átesne és visszanyeti a a sebességet, de a szárnyak már enyhén elkezdenek rázkódni. Viszont turbulenciában repülni más volt: volt egy eset amikor szó szerint kiesett alólunk az ülés, persze be voltunk kötve, a pilóta egyből elkezdett fékezni, szerencsére nem volt sérülés, ill. nem tartott sokáig. Számítani lehetett valamennyire rá, mert tenger felöl léptünk be szárazföld fölé.

   Daniel K.Daniel K.2 hónapja
  • A csatorna mellett repülni is jöhettek, ha már stabilan szebb idő lesz!:))

   Kovácsházi György / Pilot's viewKovácsházi György / Pilot's view2 hónapja
  • Én is kaptam ilyen élményt egy Cessnán! Fantasztikus érzés, aki szereti az ilyet. :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Közel egy éve volt egy ilyen élményem. Nem kívánom senkinek. 9000 lábról zuhantunk kb 7000-ra leszállás közben többszöri alkalommal percekig. Váratlanul jött, bár tudtuk, hogy viharban repülünk. Mindenki meg volt ijedve. Sokan sikítoztak, meg vetették a kereszteket. Csak azért nem pánikoltam, mert még elég magasan voltunk. A gép lajstroma HA-LVA volt. Ettől még azért imádok repülni, de ez egy kicsit elgondolkodtatott. A videó most is fenomenálisra sikerült, ahogy ez szokott lenni. Köszömöm az élményt.

  Endre PálEndre Pál2 hónapja
  • A halva egy tök finom desszert! :) De értem mire akartál utalni annak a Wizz gépnek a lajstromával. :D A magasságvesztés valószínűleg nem teljesen volt a turbulenciának köszönhető, 9000 lábról már amúgy sem sok kell a 7000-re süllyedéshez, hanem pont már csak percek. Ettől függetlenül én sem szeretem a viharos (ezen belül is a zivataros) megközelítéseket. Vagy azért, mert emiatt nem ritkán kitérő reptér lesz vagy masszív késés egy kiadós körözéssel, de volt már olyan, hogy ablaknál ülve megláttam magam előtt a kifutót, mikor a szélnyírásban bele kellett elég masszívan korrigálnia a pilótának. Bennem is megfagyott a vér (szóval értem a reakciód), de már a gépből kiszállva is csak arra tudtam gondolni, hogy az ilyenből kialakuló balesetek extrém ritkák.

   HanselbeckHanselbeck2 hónapja
 • Tisztelt Aeropark Kicsit meglepődtem mikor a youtube értesítést küldött az új videórol (azt hittem, hogy csak 2021-ben lesz csak újabb videó mintha az előző videó végén ezt mondtátok volna ?) De ennek így örülök, hogy nem áltatok le és lehet egy kicsit év vége elött Aeromozizni.

  Balázs ÁbrahámBalázs Ábrahám2 hónapja
  • @Aeropark Budapest Rendben, Köszönöm

   Balázs ÁbrahámBalázs Ábrahám2 hónapja
  • Két nappal ezelőtt csak az évértékelő filmünket tettük közzé. Nem mondtuk, hogy idén már nem lesz tartalom, de kétségtelen, hogy annak a videónak a hangulatából következhetett volna az, hogy lezártnak tekintjük 2020-at. :) Ha minden jól megy, decemberben még legalább egy film megjelenik.

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Nagyon szuper lett! Mindig várom az új videókat! Nagyon nagy álmom hogy nekem is hasonló munkám legyen mint neked Balázs! Hogy legalább én is annyit tudhassak a repülőkről, repülésről mint te!

  Bálint KrajczárBálint Krajczár2 hónapja
  • Köszönöm szépen! :) Kétségtelen, hogy nagyon élvezetes munkával áldott meg a sors.

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Én mindig is szerettem a turbulenciát. Azt tudom megemlíteni, amivel engem is nyugtattak az első repülésem előtt: autóban ülve is vannak gödrök, hullámok az úton, ugyanez van a levegőben is. Ezt fejben tartva nem volt riasztó az első "turbulens" élményem se :)

  Zsombor KalóZsombor Kaló2 hónapja
 • Kovácsházi Györgynek üzenem ,hogy biztonsági tényezőnek nevezik amiről beszélt a videó végén vagyis a túltervezettséget. Egyébként 1.5 biztonsági tényező még nem is olyan sok. Álltalában 2-3 szokott lenni. De daruk esetében ez 5 vagy mégtöbb.

  MártonMárton2 hónapja
  • Kedves Márton, valóban, tudtommal az építészetben 2.5X-es biztonsági tényezőt szoktak alkalmazni. Csak amíg egy hídnak, darunak, épületnek nem kell tudnia repülni a saját súlyának a közel kétszeresével, addig egy repülőgépnek igen, sőt, a súllyal arányosan növekszik a fogyasztás is. Az elmúlt 40 évből nem ismerünk olyan balesetet, amit a turbulencia okozott volna, így bár lehet nem sok, de elég a 1.5-ös tényező:)

   Kovácsházi György / Pilot's viewKovácsházi György / Pilot's view2 hónapja
 • A biztonsági öv... Amit sokan autóban is utálnak bekötni, pedig, pedig...

  Zoltán SzallerZoltán Szaller2 hónapja
  • Én autóval ha megyek pl 80km/h-val becsatolom az övet,de akkor is,ha csak 30km/h-val.Na most vannak emberek akik 800-900km/h-val utaznak fent a levegőben és ezt nem teszik meg.

   Pomaj ZsoltPomaj Zsolt2 hónapja
  • Bizony! A Fasten your seatbelt tabló nem hangulatvilágításnak van ott. :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Ha lesz lehetőségetek szerintem a "közönségnek" nagyon tetszene a legiutaskísérős illetve a szimulátor os oktatós videó anyagok!

  Gergő KissGergő Kiss2 hónapja
  • @Aeropark Budapest igen!

   Gergő KissGergő Kiss2 hónapja
  • Légiutas-kísérős filmünk rengeteg van. Vagy az ő kiképzésükre gondoltál?

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Szuper

  Fekete. ErikFekete. Erik2 hónapja
 • Nagyon jó videó mint mindig!! Engem érdekelne, a robotpilóta(mi az, mikor, miért, meddig használható, limitálo tényezők, milyen vészhelyzetet tud megoldani és mikor kell kézi irányítás..

  dan. kodan. ko2 hónapja
  • Felvesszük a kívánságlistára! :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Hogy én hogy várom mindig a turbulenciát.... Soha nem jött. :) Persze senkinek ne legyen baja de azért dobálhatná a gépet egyszer végre kicsit. :)

  LacaLaca2 hónapja
  • @Aeropark Budapest Jól sejtem, hogy a jetstreamnek volt némi köze hozzá? :)

   Zoltán SzallerZoltán Szaller2 hónapja
  • Nekem az eddigi legkellemesebb hullámvasutazásom három órán át tartott egy éjszakai Lisszabon-Budapest járaton. :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
  • Akkor, amint lehet, irány Koppenhága! A koppenhágai reptéren szinte állandó a szél, így jó esély van egy légi hullámvasutazásra. A Nyhaven meg szuper klassz, pezsgő hely nyaranta (télen is klassz, csak akkor másképp). De ki lehet próbálni Indiát is a monszun időszakban, ha nem zavar, hogy akkor minden és mindig vizes... :)

   Zoltán SzallerZoltán Szaller2 hónapja
 • Turbulencia! Mindig érdekelt ez a jelenség, de igazából soha nem tudtam mi okozza hogyan alakul ki. Szuper volt mint mindig! Kellemes Únnepeket mindenkinek! ❤

  Drong jánosDrong jános2 hónapja
 • Balázs, egyetlen baj van ezekkel a videókkal. Nagyon rövidek! :)

  LekiLeki2 hónapja
 • Boldog ÚJ évet mindenkinek. Nekem AZ óceán felett volt a legnagyobb légörvény Amit átéltem

  János JanovicsJános Janovics2 hónapja
  • Majd valamilyen izgalmas témáról csinálunk egy egész estés mozit! :)

   Aeropark BudapestAeropark Budapest2 hónapja
 • Szerencsére amikor én repültem nem volt turbulencia (az első repülésem a MALÉV-hoz köthető)

  Péter DancsóPéter Dancsó2 hónapja
HUworld