Önellátás perspektívái 2020 - Osgyáni Elvira (Osgyáni Tanya Cegléd)

2020.aug.16.
112 657 Megtekintés

2020. július 5-én Cegléden, a Tulipános Tanyán, önellátás útján haladó Ökotanyák Konferenciája zajlott. A tanyák bemutatkozása és termékkóstolójuk között Osgyáni Elvira ökokertész gondolatait hallgathattuk meg. Csatlakozz közösségünkhöz: facebook.com/groups/298656543858154?should_open_composer=false
És költözz egy Cegléd környéki tanyára, hogy kisközösségünk aktív részese lehess!
#önellátás, #önellátó, #tanya, #fenntarthatóvisszafejlődés

Megjegyzés
 • Que Dios nos perdone.

  Lena StewartLena Stewart6 napja
 • Jó Reggelt! Ki az akit Elvira említ éves időjárás készítésével kapcsolatban?

  ati740316ati7403169 napja
 • Szép, szép. Vannak azért kérdések is. Van elég lehetőség 2 millió családnak tanyára költözni? Ki készíti a kapát, ollót, stb.? Szerintem inkább a "fogyasztói társadalmat" és a túl-fogyasztást kell megszüntetni. Arany középút, ahogy mondani szokták.

  Sandor SzaboSandor Szabo10 napja
  • Rengeteg az elhagyatott falu .megveszel 2-3 egymás meletti házat.telekkel vagy 2-3egymás meletti zártkertet és van min gazdálkodni

   Bea TyszaBea Tysza7 napja
 • Most találtam rátok, köszönöm megosztást. Mi is fontolgatjuk a tanyára költözést nagyvárosból, az úton már elindultunk és pont jókor jött a video, bátorító és megerősítő volt számunkra. További áldott munkát, előrehaladást, jó egészséget, erőt mindenkinek.

  Eva Toth-PalocziEva Toth-Paloczi10 napja
 • Most költöztem Svédországba parasztasszonynak. Köszönöm szépen ennek a nagyszerű asszonynak a tanait.

  Gabriella BartusGabriella Bartus13 napja
 • "-Banán van?" -Van, de csak hülye majmoknak. Egyébként aki déli gyümölcsöt akar enni az egyen pl. almát 12:00-kor, oszt jónapot.

  Lajos BankaLajos Banka18 napja
 • So

  Robert VidlerRobert Vidler19 napja
 • I love this movie.

  Ban ChiBan Chi26 napja
 • Köszönöm!!! Ebből is sokat tanultam! :)

  Tami VeganTami Vegan27 napja
 • Gratulálok , remek !!

  Mariann ErősMariann ErősHónapja
 • Érdekelne... De ez a zene! Többször megnéztem, a zene nem-e egy másik megnyitott videó alatt megy-e... De nem. Számomra így hallgathatatlan. Sajnos!

  thaifoldthaifoldHónapja
 • Nagyon tetszett az előadás! Köszönöm a feltöltést!

  Judit LénárJudit LénárHónapja
 • Respect!

  I RED.I RED.Hónapja
 • Nekem kifejezetten tetszik az aláfestő zene😍

  Aliz IgnáczAliz IgnáczHónapja
 • Nos, nekem nagyon tetszik a önellátás gondolata, és akarom is tudni csinálni meg már szoktatom magam a gondolathoz, hogyan milyen sorrendben fogok hozzá, hogyan épitem fel magamnak magam k9öré a lakóteret, és hogyan kezdek neki a életfeltétel, a megélhetés biztositásához de városban élve idén immár másodjára , egy azonos éven belül, 2x, munka és jövedelem nélkül maradtam, a tartalékom igy rohamosan csökken,a mi aúgy se tart sokáig jövedelem nélkül, és igy a részletekben rejlik a titok, hogy a szinte semmi pénzből, hogyan csinálok tetőt a fejem felé, mert hgoy az ingatlanomon levő felépitménynek hiányos a teteje, nicns ajtaja, nincs ágy, és nincs helyben faanyagom se, amit legalább ideiglenesen tudnék használni és tél nagyon közel van, és mit termelek ilyenkor közvetlenül tél előtt kint a szabad ég alatt???!!! Nincs helységem, ahol alapanyagot tároljak, ahhoz is kéne valami helyből, de szinte üres a telek egyenlőre. :D :D :D na erre varrjon valaki gombot. Kell a viz a tisztálkodáshoz, földmunka utáni kajálás előtti kézmosáshoz, stb, de nincs miben vizet tárolnom, nincs hol hagyjam fedél alatt, és közben meg erősen fogy a pénzem, ami még van. Egyszere kéne pénz viztárolási lehetőségrte, egyszerre a tetőzethez, egyszerrea z eszközök tárolásához további fedett ségre, stb és nicns anyagom, és pestről messze van, kis adagokban szállitani a eszközöket amit Pesten könnyedén bevásárlok, begyüjtenék, itt nem tudom mind eltárolni ami a telekre kéne.... autm meg jogsim szintén nincs. Csupa csupa nincs, és ebbőla nincsből kell tudni helyből valamit mégis megjeleniteni. :D utópia, avagy itt isa quantumképességeket kell elővenni???

  Gábor PalotásGábor PalotásHónapja
  • @Gábor Palotás előszőr probáld ki hógolyóból

   Bea TyszaBea Tysza7 napja
  • @Gábor Palotás főldgólyobòl.mint a hógolyó csak főldbøl.

   Bea TyszaBea Tysza7 napja
  • @Gábor Palotás Kedves Gábor! gyűjts gyogynővényeket.

   Bea TyszaBea Tysza7 napja
  • @Bea Tysza Hüh, ha jól értem, akkor ez az iglo valójában földanyagú hajlék, azaz aminek falazata föld, , a neeten látok olyant, hogy van ilyen nevü település is egy ilyen nevü folyó után, Iglo, fent Felvidéken, Kassa járásban, Az én telkem Kaposvár szomszédságában van, és 832 nm, , nem tudom még mennyire homokos, de a környék csupa ...-homok nevü települései a homokosságról árulkodik, , azaz hogy a föld nem humusz, hanem nagyobbrészt homok, , akár mint Zalában is a Homokkomárom, stb Hááát csak valamely szomszéddal is probléma van, mert amit odahordok, azt valaki elhordja, igy nem nagyon lehet előre jutni, ha nem tudom rendesen bezárni amit ott hagyok....Ez nagy csalódás nekem, mert egyébként meg éppenséggel nem kis előkertnagyság az a 830nm... bár fákkal, egyébbel nem is éppen hűde nagy, de ennyire tellett akkor... Valaki annyira mohó volt és féktelen, hgoy még a lapátot és műanyag vödröt is elvitte tőlem, de a korábbi tulajdonosi időszakból ott maradt szemetet azt bezzeg nem hordta el, az nem kellett neki, ... Egy földbe vájt verem falazata is hogy össze ne döljön csapadék meg egyéb alatt , azt is meg kell támasztani , nem elég csak a föld, és nekem ott semmi faanyagom nincs még., alig jutok le, és most jönnek a fagyos napok. Arra gondoltam hogy jó esetben lakokocsi bérléssel jobban járnék ha a környéken kapnék munkalehetőséget, de ... hát ez a csupa de...

   Gábor PalotásGábor Palotás7 napja
  • @Bea Tysza Üdv, köszönöm a biztatást, gondolkodtam már abban is hogy un.kalákát szervezek az épitési unkálatokhoz, edehát ugye azt azért meégsem várjam, hogy az anyagot is mások hozzák, adják, hacsaknem maradékot , ami már felhasználatlanul foglal helyet valahol,... hm, cserében meg én is máshol beállnék munkavégzéásre... ráadásul most meg még tél is van, hidegek, semmi kedvem sincs fagyoskodnni,... de közben meg most is fogy a pénzem,... ideirom az emailcimemet, ha valakinek van valami konkrét ötlete, hogy lehet ebből a zsákutcából kijutni, a városi életből vidéken boldogulni, ráadásul most áruvásárlási hitel is terhel, amit nem vállaltam volna be ha tudom, hogy ujra jövedelemnélkküliség fog rámköszönni... aranyember8@gmail.com

   Gábor PalotásGábor Palotás8 napja
 • Hol találni ilyen belevaló csajokat? 🌷😍

  Z BZ BHónapja
  • @Fenntartható visszafejlődés 👍😀

   Z BZ BHónapja
  • A Gyüttment Fesztiválon 🤠!

   Fenntartható visszafejlődésFenntartható visszafejlődésHónapja
 • Borsót hajnalban ajánlatos szedni, így marad zsenge.

  Esther SomogyiEsther SomogyiHónapja
  • Valamint nem döglik meg az ember a napon. 🙂

   Fukszius PeterFukszius Peter26 napja
 • Legyen tõbb ilyen értékes ember aki példàt mutatva él és tevékenykedik 🤝🤝🤝

  Manfred BeckmannManfred BeckmannHónapja
 • Nagyon jó és hasznos a videó,köszönet érte. Viszont a zene itt ott zavaró,(nekem)szerintem nem is kellene.De ha mégis, a hangerőre figyeljetek :)))

  MrNicoArtMrNicoArtHónapja
 • Nemértem minek zöldségbolt pesten, ha öneállátósat játszok egy tanyán, ahol elvileg nem kell pénz.. Akkor hogy is van ez?..

  RhymetimeRhymetimeHónapja
  • @viking Viking Igen, megtermeli. Nézd meg a háttérben milyen szép gázpalack termett. ;-)

   István PintérIstván Pintér19 napja
  • A sót is megtermeled? A szerszámokat, ruhákat, használati tárgyakat?

   viking Vikingviking Viking20 napja
  • @Fukszius Peter Ez volt a válasz? Hat nem tünik túl meggyözönek...

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • Hogy legyen mibe belefröcsögni. Így legalább te is jól érezheted magad, hogy most aztán jól megmondtad. 🤣

   Fukszius PeterFukszius Peter26 napja
 • Mi egy éve élünk vidéken, sajnáljuk hogy nem tettük meg előbb. Van egy mondásom, a múlt a jövő.

  Imre VadicskuImre VadicskuHónapja
 • Tök érdekes lenne, de egyszerűen nem bírom végignézni. Ez a nő végletekben beszél, elfogult és előítéletes. Aki azt hiszi, h a pulton nő a paradicsom és a sonka az hülye, aki azt, h a város a bűn és az erkölcstelenség fellegvára az is! Az aranyközépút a helyes szerintem. Nekem van kertem de ezt a videót 4K TV-n szeretem nézni és az nem nő tanyán, ahogy a paradicsom. Ha pedig te karácsony hajnali 4kor örömmel kelsz fel tehenet fejni, hát isten áldjon, de mert én nem attól ne legyen rossz az értékrendem és had élvezzem a munkámat, amit én sem feltétlenül hívok annak, hiszen ez nézőpont kérdése.

  Thomas PekarThomas PekarHónapja
  • @MrNicoArt Hidd el a tanyán reggel négytöl este 10-ig találsz elfoglaltságot. Mindegy az hogy tehénfejés vagy a disznókat kell kiganézni, megetetni. Igen, ez egy életforma. Egy olyan életforma, amiben nincs megállás, nincs pihenés. Tanyáról te nem mész meszire, mert etetésre fejésre, stb... otthon kell lenned. Ergo a világból semmit nem látsz egy életen keresztül. Nem vagyok benne biztos hogy ez akkora királyság mint ahogy a hölgy reklámozza. Tulajdonképpen miért is kell bárkinek disznót látnia ahhoz hogy életképes maradjon?

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • Nem tudom hogy reggel fejik e a tehenet,gyerekkoromból úgy rémlik mintha délutá csinálták volna,de mindegy is miért kell 4-kor 5-kor vagy bármikor felkelni. Annyi biztos,hogy tanyán a karácsony nem a semmittevésről szól,és nem is arról, hogy az unásig ismételt karácsonyi filmeket nézd! A tanya egy életforma,akinek elege van a városból,és igazán eltökélt (te nem vagy az) csak az válassza! ...és igen, van a városiak közt aki sohasem látott disznót,csak fényképen,de még tyúkot sem élőben! Ettől városiak. Aki ezt nem látja hogy nagy többségében az önálló életre alkalmatlanok,na az a hülye,már hogy a te szófordulatoddal éljek! Az hogy van kerted, azt teljesen fölösleges infó! Ha olyanod van kimész,ha nincs kedved meg pont lesz..od! Gondolom ennyit jelent ez! Viszont pont ez az amit egy tanyán sohasem tehetsz meg! Nem is értem mire akartál célozni ezzel!? Hogy láttál már kapáló embert? :D Mindegy is! Nem feltétlen fontos válaszolnod, mert fenti írásom (szerintem) nem tartalmaz vitára alkalmat adó pontokat. Ha szerinted tartalmaz,állítom,hogy nem én foglak meggyőzni! :) Köszönöm a figyelmed! Ja és egy jó tanács! Szerintem jobban jársz ha a városban maradsz! Neked jó darabig még szükséged lesz a szupermarketekre! ;)

   MrNicoArtMrNicoArtHónapja
 • Magyarországon nem volt pestis? ,,,,hát de hogy nem volt!

  TheJordanrolTheJordanrolHónapja
  • @Dániel Kovács Konkrétan annyi baromságot hordott össze a hölgy, hogy néha nem tudtam sírjak-e vagy nevessek. A tanyasi munkát céllal rendelkezö hobbinak nevezi. Hát akkor a városi embernek is az a hobbija, hogy reggel bemegy a gyárba, délután meg hazamegy. Mekkora nagy hobbi Szombat Vasárnap ünnepnap azért korán kelni, hogy a tehén meg legyen idöben fejve, stb... Nekem úgy tünik mintha azt gondolná hogy a tanyasi élettel feltalálta a tyúkszarban az ütöeret.

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • És NEM IS EGYSZER!!! Én is ezen kaptam fel a fejem... először, aztán utána jött még csoda több. Pld. hogy az állat mindig tudja, mi jó neki... azért tudja ugye a tehén elpusztulásig-felfújódásig teleenni magát bizonyos zöldségekkel... A sün meginni a tejet és megdögleni... A kutya megenni a csokit és belebetegedni... Meg hogy a járvány kamu... Na ennyit a naaagy igazságkeresésről, meg őszinteségről!

   Dániel KovácsDániel KovácsHónapja
 • Azon kaptam magam, hogy videó egész időtartama alatt bólogattam. 🙂 Öröm volt hallgatni Elvíra szavait. Bár csak mindenki hallaná és a létező összes értelmében magába építené. Nagyon nagyon köszönöm!!! Baráti üdvözlettel: Lucanyó 😘

  Luca F.Luca F.Hónapja
 • Szép Napot Kívánok.Mindenkinek Ott Kell Megállni a Helyét Ahol Lennie Kell-Az Adott Életszakaszban.Nem Tartom Fontosnak,Hogy Most Épp Városi Életet Él,Vagy Épp a Falu Szélén Egy Tanyán.Az Élet Nem Csak Fekete és Fehér-Minden Színek Kavalkádja-Szükségszerűen Vele Járó az Életnek.Mint Legtöbbször a Gaznak-Együtt Kell Föl Nőni a Hasznos ill Szép Nővénnyel.Amikkor azt Hiszük.......Valamiről......Hogy Haszontalan.A Végén Kiderül-Az Volt a Hasznos.Üdv János.

  János Miklósi JánosJános Miklósi JánosHónapja
 • Kissé hitelteleníti a mondanivalót a háttérben figyelő gázpalack. Ezt is a természet adta? Arra is kíváncsi lennék, hogy mi célt szolgál a gerendára erősített kürt-kinézetű szerkezet? Talán csak nem egy riasztó? A tanyasi idillben?

  k kokemakik kokemakiHónapja
  • ​@viking Viking Ajánlom a figyelmedbe a videóban szereplő néne szavait: 20:48 "Én úgy gondolom, hogy először az igényeinket kell leereszteni a minimális alá, odáig, hogy eszünk, a végeredményt van hova kitenni, és van víz" --- Ezzel a pátoszos hegyibeszéddel baromira nincs szinkronban a gáz meg a villany... --- Aztán 22:20-nál: "Én most is sparhelton főzök" --- Tehát mégis csak adtunk egy pofont a xaranak azzal a gázpalackkal???

   k kokemakik kokemaki20 napja
  • Jézusom egy gázpalack! Talán még áramot is használnak az elvetemültek! Bakker, senki nem mondta hogy visszamennek a középkorba :D

   viking Vikingviking Viking20 napja
 • Nem kell városi élet. Tanyasi gyerek egészen odáig, tökéletesen jobban fejlődik, okosodik, amíg iskolaköteles nem lesz. Mert egy 3 gyerekes család gyermekeit kötelező iskolába járatni, akár falusi akár városi iskolába. Ennek elérhetőségén megbukhat a család számára a vágyak és a jó szándék ellenére. Egyszerűen iskolás gyerekekkel kivitelezhetetlen.. Nem azt mondom, hogy nem lehet megoldani, de sok helyen 30-50 km kell legyőzni ritka buszjárat vagy autó használatával. Én kis faluban élek, látom a kisgyerekesek napi problémáját...

  Agri GentoAgri GentoHónapja
 • S hogy a pártokat miért kell elzavarni? , HÁT AZÉRT MERT A NÉPET MINDEN ÁRON A SAJÁT ÉRDEKÉBEN CSAK "FÉLREVEZETIK" azzal, hogy Ők NEM HOZZÁK, HANEM VISZIK A PÉNZT NÉGY ÉVÜK REGNÁLÁSÁN KERESZTÜL !!!! RÁADÁSUL EZ IDŐ ALATT VISSZA SE LEHET HIVNI A KÉPVISELŐIKET !!!! ha a választóikkal mennek szembe...

  jános Hargitaijános HargitaiHónapja
 • Köszönöm a feltöltést! Igazán inspiráló 👌🤗❤

  Tímea PongoTímea PongoHónapja
 • Ha nem lenne városi lét, és társai, akkor ezt az adást sem láthatnánk-hallhatnánk!

  Levente BihariLevente BihariHónapja
  • Akkor élőben hallgattuk volna pici gyermek korunktól...

   B. ElviraB. Elvira18 napja
 • Az a baj ezzel hogy most 0 tudással nekivágni ennek a tanyai életnek? Abból katasztrófa lesz, az összes rokonom barátom jól bevált megélhetési forrásom a főváros és környékén van, és arról nem esett szó hogy mit csinálunk ha jönnek az “indiánok” lopni meg szemétkedni?

  Gábor MongolGábor MongolHónapja
  • @István Pintér CMÖ - s övezetet pedig bárhol találni ahol becsületes kétkezi munkából kell ill. lehet megélni , na azt ök nem szeretik söt irtóznak töle igy erőssen kerülik is ezen helyeket.

   Sound LiveSound Live22 napja
  • @István Pintér Kedves István ön téved, valóban volt , van és biztos lesz is ilyen eset de egyetlen egy bünelkövetösem brazirozik arra, hogy ritkán lakott helyen minimális legehetöségek mellett megélhetési bünözön. Inkább a sürün lakott helyeket kedvellik ( úgy mint falu, város , parlament,stb) max a büneik elkövetésének a nyomait próbálják eltüntetni a gyéren lakott vidéken.

   Sound LiveSound Live22 napja
  • @Sound Live Ahha, aztán hol vannak azok a CMÖ helyek? A legtöbb lopás és büntény a tanyavilágban történik, pont a kiszolgáltatottság miatt.

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • Folytatás: a hegyi francia roham csapatok ahol munkából kel meg élni

   Sound LiveSound LiveHónapja
  • Ja kérem CMÖ vidékre kell költözni, olyan helyre nem költöznek a

   Sound LiveSound LiveHónapja
 • Azért mert ez következik. Köszönöm. -jó hallani

  János VargaJános VargaHónapja
 • L. Kii

  Ruzsinszky ZoltánRuzsinszky ZoltánHónapja
 • Megvan esetleg a teljes videó?! Ha igen érdekelne 🥰🥰🥰🥰🥰🥰

  AranylotuszAranylotuszHónapja
  • @Fenntartható visszafejlődés bárki megnézheti? Regisztrálni kell?

   Fukszius PeterFukszius Peter26 napja
  • @Fenntartható visszafejlődés van esetleg Telegramod?!

   AranylotuszAranylotuszHónapja
  • @Fenntartható visszafejlődés oh 😢 mikor tavasszal?!

   AranylotuszAranylotuszHónapja
  • Nincs hozzájárulásom és a végét fel sem szabadott vennem... Az volt a nagyon komoly része! Lesz tavasszal offline előadása Elvirának a Tulipános Tanyán!

   Fenntartható visszafejlődésFenntartható visszafejlődésHónapja
 • ez van.

  János VargaJános VargaHónapja
  • Nyomok Neked egy teccikgombot ezert a tartalmas hozzaszolasert cserebe!

   Janos FerencfiaJanos FerencfiaHónapja
 • Köszönjük! Igy igaz minden. Az ÉLET tudománya, az vagy van, vagy nincs a zsigerekben.✨🍃

  Erika trombitasErika trombitasHónapja
 • Vidèken lakunk, nem tanyán. De így is eszméletlenül èrdekes volt a hölgyet hallgatni. Gratulálok neki a kitartásáèrt és kiállàsáèrt.

  Kinga Rose MusicKinga Rose MusicHónapja
 • Aha reggeltől estig tevékenykedik, nem "dolgozik" . Remek. És hol marad a szellemi élet ? Spiritualitás? Sehol. Nincs rá igény nemde ? Tehát idő sem kell erre. Hja igy könnyű. Könnyű ? Na jó, ez is egy út, de van akinek a szellemileg feltöltött gyermeke a városban is rendes gyerek, örömmel dolgozó gyerek, stb. és pld. sohasem lesz kegyetlen ő sem, mert az olvasmányai, gondolkodása alapján oda jut. Nem kell ahhoz állatokat tartani és ellátni.

  Aniko CsabaiAniko Csabai2 hónapja
  • @Tunde Kovacs Ez a nö konkrétan úgy viselkedik mintha feltalálta volna a tyúkszarban az ütöeret.

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • Igen, nekem is furcsa ez a lekezelő hangnem a városiakkal szemben, miközben akárhogy is, de belőlük él. Valahogy a két szemlélet egyensúlyát kellene megtalálni. A városnak és a tanyának is megvan a feladata, szerepe, inkább nyitni és tanulni kellene egymástól, oda-vissza, az segítene a közeledésben. Ez így csak a szakadékot mélyíti.

   Tunde KovacsTunde KovacsHónapja
 • Igy van igazad van ! A fiam meghalt a hülye angol haverjai miatt akik olyanok voltak amilyet te emlìtettèl.

  C note is the GOD!!C note is the GOD!!2 hónapja
 • Szép hely ..álom élet

  peter illespeter illes2 hónapja
 • Ez a jövő.

  Erika PallánéErika Palláné2 hónapja
 • Nem kell mindig mosogatószer,mosogatógép. Minden reggeli,ebéd,vacsora után kenyérrel is fonotkaláccsal ki lehet törölni evés után a tányért,lábost,fazekat,tepsit is.

  JÓZSEF SZABOLCS JAKABJÓZSEF SZABOLCS JAKAB2 hónapja
  • A kanalat meg lenyalod, a szaros alsógatyádat meg kifordítod, mert a másik oldala még tiszta. Minek az a drága mosógép meg víz, villanyáram, igaz? Az, hogy a kenyérrel kitörölt tányérodon baktériumtenyészet kezdödik, ne zavarjon senkit...

   István PintérIstván Pintér22 napja
 • Nagyon értékes anyag. Az alárakott zene zavarja a beszédérthetőséget. Ha az volt a cél, hogy a megértés miatt többször újrahallgassák, akkor erre alkalmas ez a zenei aláfestés. Hasonló beszédstílushoz zene helyett feliratot kell mellékelni.

  pvpstudio Pálos Lászlópvpstudio Pálos László2 hónapja
  • Köszönöm az észrevételt! Megpróbálom feliratozni!

   Fenntartható visszafejlődésFenntartható visszafejlődés2 hónapja
 • Visszafejlődés helyett ötvözni a modern bölcsességet a régi bölcsességgel.Azt gondolom ez a legsikeresebb út,amerikai családok történetét láttam.Modernek voltak és vissza is nyúltak a régi módokhoz.

  András KovácsAndrás Kovács2 hónapja
 • Nagyon jooo,én is megpróbáltam,200 nyulam is volt... aztán hirtelen elhullottak,birka is volt meg két malac,de nem bírtuk anyagilag...vizet,villanyt fizetni kellett

  Katalin TamasiKatalin Tamasi2 hónapja
  • Na igen, sok városi hiszi hogy a gabona csak úgy nö magától, a nyúl és egyéb állat is csak úgy szaporodik, meg hízik... A nyulaknál van egy olyan betegség, ami föleg melegben jön elö, agyvérzést kapnak és elpusztunak. Semmit nem lehet ellene tenni.

   István PintérIstván Pintér22 napja
 • Mi 2 éve költöztünk városból tanyára. Éppen cegléd mellé 🙂 Soha nem költöznék vissza városba.

  Es ist unglaublichEs ist unglaublich2 hónapja
  • Soha ne mond hogy soha. Nem tudom hány éves lehetsz, de két év tapasztalatából egy életre megítélni valamit, nem tünik túl bölcs dolognak. Erre a költözés témára majd térjünk vissza 10-15-20 év múlva, amikor neked akár 60-70 évesen is heti hét napot kell dolgoznod az állatokkal meg a termennyel. Meg ahányszor majd egyik napról a másikra elpusztul az összes nyulad, amivel dolgoztál. Meg amikor a jég szarráveri egy év munkáját a földön. Rengeteg árnyoldala van a tanyasi éltetnek és az önellátásnak, csak erröl itt nem beszél senki.

   István PintérIstván Pintér22 napja
 • Értelmes emberek értelmes gondolatokkal. Maximális tiszteletem a tiétek. (egy városi ember)

  Istvan MohacsiIstvan Mohacsi2 hónapja
 • HaleluYah Yahuah! Yahusha az ut az igazsag az elet, senki sem mehet az Atyahoz, hanemha Yahushan (jezus) keresztül! Janis 14,6

  daniel kosadaniel kosa2 hónapja
 • Némeországban árulnak többször használatos hálôs szütyőt ami kimoshatô így mindig tudjuk hasznàlni.

  Anita SzegoAnita Szego2 hónapja
 • Tanítani kellene a fiatalokat a tanyasi élet megteremtésére, a mezőgazdaságra (elmélet + gyakorlat), mert városból tanyára kiköltözni úgy, hogy valaki nem tudja megkülönböztetni a füvet a búzától, az hamar belebukik és feladja.

  jég Madárjég Madár2 hónapja
  • Aztán szerinted a fiatalok hány százaléka szeretne tanyára költözni?

   István PintérIstván Pintér22 napja
 • Ehhez még csak annyit, HOGY --EZ A SZEBB JÖVŐ --!!!! A pártokat meg el kell zavarni, úgy , ahogy vannak...

  jános Hargitaijános Hargitai2 hónapja
  • Sok sikert a pártok elzavarásához...

   Ovis MaciOvis MaciHónapja
 • Magyarországon Pestis volt és Buda is lesz 🙂

  Szabolcs SzigligetiSzabolcs Szigligeti2 hónapja
  • 🤣

   Fenntartható visszafejlődésFenntartható visszafejlődés2 hónapja
 • Köszönöm szépen, ilyen hasznos, őszinte videót még nem láttam a HUworld-on

  Zoltán GönyeZoltán Gönye2 hónapja
  • Hamarosan készül egy interjú Elvirával!

   Fenntartható visszafejlődésFenntartható visszafejlődés2 hónapja
 • De víz se villany semmi nincs egy tanyán hogy lehet így èlni èn nem bírnám

  Pál todybyPál todyby2 hónapja
  • Folytatás: sőt melegviz is van és központi fütés ( gáz és vegyes plussz kollektor) ja és képzeld internet is van . Szóval igy a 21. század kezdetén a tanya már nem petroleum lámpás világot jelent

   Sound LiveSound LiveHónapja
  • Palikám, kissé lemaradtálmint Mari néni a Dabas expresszről. Tanyán élünk 3 éve ( A Nagyfalú agglómerációjából kőltöztünk ide) és képzeld van villany ( sőt napelem is ) van viz ( 4 fúrt kútunk van)

   Sound LiveSound LiveHónapja
  • Víz van az ásott kútban. Villany nem kell.

   Judit BothJudit BothHónapja
 • Nagyon szimpatikus, örömmel néztem végig.

  Moravcsik SzilárdMoravcsik Szilárd2 hónapja
 • Kedves Elvira! Volt pestis Magyarországon. Pesten a Szent rókus kórházat a városfalakon kívül először fából készítve húzták fel gyorsan a pestisbetegek számára.

  Mariann EdelényiMariann Edelényi2 hónapja
  • Marian Edelenyi, valoban, csak sokkal kevesebb aldozatot kovetelt pont a telepules szerkezetunknek es azok lezarasanak koszonhetjuk...

   Anna HorvathAnna Horvath2 hónapja
 • Szia. Nagyon jó előadás. Jól mond mindent. A televízió és az internet rossz használata vezeti az embereket ahová! A munkáról különösen jól beszél és gondolkodik!!! További sok sikert kívánok.... 😉

  Zoltán GubiczaZoltán Gubicza2 hónapja
 • ♥️♥️♥️

  Péntek LászlóPéntek László2 hónapja
 • Szerintem sajàt papìrzacskòt vihetnènek a vàsàrlòk.

  Fekete AgnesFekete Agnes2 hónapja
 • panel=nyulas

  balázs kissbalázs kiss2 hónapja
 • Valóban, az igények meghatározása után, és azok folyamatos igazításával szabad csak kiköltözni városból. Kalapemelés mindenkinek aki ilyen minimálra tolja le az igényeit, de nem csak ilyen "szélsőséges" mód lehetséges a kiköltözés, és ahogy a banános példa is mutatja, lehet kompromisszumokat kötni más téren is a kényelem javára. Amit persze lehet luxusnak nevezni - viszonyítás kérdése - de nem feltétlen muszáj mindent nagyanyáink módjára, autentikus mód végezni. Elismerésre méltó az elhivatottság és a szorgalom persze, de nem bűn élni a modern eszközökkel és lehetőségekkel, ha az áll hozzánk közelebb.

  GandalfonzoGandalfonzo2 hónapja
 • Az elhangzott mulccsal kapcsolatos problémákra: gyanítom ez is többváltozós dolog lesz. Nem mindegy mivel, mennyit, hogyan mulccsol az ember, és még az sem, h hol, milyen tájegységen. Nekem kártevőm a mulcs okán minimális, de pl. egy nagyon meleg, csapadék szegény területen vagyok ahol pl. mélymulcs nélkül nem is nagyon lehetne mit kezdeni.

  GandalfonzoGandalfonzo2 hónapja
  • @Fekete Agnes nálam szalma + lótrágya szerkezetű a mélymulcs. Szinten minden zöldségem imádja.

   Fukszius PeterFukszius Peter26 napja
  • ​@Fekete Agnes A mélymulcs már bizonyított, megfelelő alapanyagból (minőségi szalma és trágya, zöld nyesedék) gyakorlatilag mindennek megfelel, a száraz, homokos, kavicsos közeget kedvelő növényeket leszámítva, de azoknak meg külön ki lehet helyet kialakítani.

   GandalfonzoGandalfonzo2 hónapja
  • A legideàlisabb a fenyőkèreg . Tràgyàval àztatott fűrèszpor esetleg vagy a szèna. De nem szellőznek a legideàlisabban. Melegben megtartja a hűvöset. Hidegben a meleget. Tormànak ideàlis. Viszont zöldsègnek nyàron nem ideàlis az oxigèn felszìvòdàs miatt. De egy èvelő növènynek kìvàlò nyàron mely inkàbb àrnyèkot igènyel. Igaz, hogy a gyomokat kiìrtja földmozgatàs hiànyàban. Àm a gyògynövènyek is nagyon fontosak szerintem, mint a csalàn ès pitypang.

   Fekete AgnesFekete Agnes2 hónapja
 • Segitsegre lenne szuksegem ...hol tudunk talakozni????

  Tom and JerryTom and Jerry2 hónapja
 • Köszönjük !

  Jànos SzmetanaJànos Szmetana2 hónapja
 • Gondolatébresztő,tanulmányos előadás,zabós a paci,lisztes paré jó, a fosatós paré nem jó.

  József KondicsJózsef Kondics2 hónapja
 • Most majd meglehet engem követni de ez a hölgy kicsit össze vissza beszélt. Tiszteletem az ő munkásságáért de nem értek egyet mindennel. Sok ígért a munkásságához de nem minden úgy van ahogy ő mondja!!!!

  Attila TothAttila Toth2 hónapja
  • Tanyák milliói voltak Magyarországon , uradalmak is voltak , a népeket felcsábították az iparba , a vidéken maradt parasztokat a TSZCS be ,erőszakolták , 30 évvel ezelőtt új birtok viszonyok alakultak ki . Új földesurak , földbirtokosok . középbirtokosok , és mezőgazdasági alkalmazotti réteg jött létre (gépkezelők ) Akinek van tanyája csinálja , az idő mindig választ ad mindenre ! Nem lehet ezt három négy mondatba sűríteni , maga a mezőgazdaság is szerteágazó terület . Önellátó ,szépen hangzik ám mind a tízmilliót nem lehet visszairányítani a tanyára már egy párszor megbolondították népet az ide-oda csoportosítással . Sok sikert az önellátáshoz ,végül is a nép mindig is önellátó volt , sőt innen hajtották a marhát a nyugati piacokra négy lábon ! Csak nehogy a nyugati padlás seprők érkezzenek a tanyára . Keletről már voltak ötletek ideológiák most nyugatról jönnek az új szelek .

   János PolereczkiJános PolereczkiHónapja
 • Ha nem vagy fogyasztó és önellátásból élsz, ezzel lázadsz a társadalom ellen, hiszen fogyasztó kell legyél, hogy mások (multik) megéljenek belőled.

  Matyas MMatyas M2 hónapja
  • @Janos Ferencfia Esetleg a kérdésre is sikerülne válaszolnod? Nem az volt a kérdés hogy ki veszi meg az eladott árut.

   István PintérIstván Pintér5 napja
  • @István Pintér Megveszi a jo varosi nepek, tudod, mint te!

   Janos FerencfiaJanos Ferencfia5 napja
  • Egy érdekes dolog a történetben: A hölgy eladja megtermelt javak egy részét. Ha nem lennének fogyasztók, vajon hogy sikerülne neki?

   István PintérIstván Pintér22 napja
 • Szabi83 25 éves korig falun nőttem fel. Szőlő művelés kis kortól plusz veteményes plusz faterral felváltva szántittunk bérbe is. 12 évesen dinnyébe és kukoricába jártam napszámba hogy legyen zsebpénzem. De egy jégkrémért és 50 forintért a szomszéd lovait is itattam, de jártam birkát füröszteni is. Tehát van némi fogalmam a vidéki életről! Játszani úgy mehettem nyáron ha megetettem a jószágot és kiganéztam! Nemrég vettünk a párommal falun házat és remélem 10 éven belül sikerül végleg kiköltözni!

  putyika Üvegkeményputyika Üvegkemény2 hónapja
  • 10 ev nagy ido. Lehet, hogy gyeorsitani kell...

   Janos FerencfiaJanos FerencfiaHónapja
 • Nagyon helyes dontese volt.A termeszet sokkal tobbet nyujt az ember szamara mint a modern szennyel teli vilag. Orvendjenek eredmenyeiknek.S.K.

  katalin simokatalin simo2 hónapja
 • Csodálom hogy fent van ez. Nagyon gyűlölik az oligarhák ha esetleg többen rájöhetnének hogy nem az egyetlen módja az életnek a napi 12 órás gyári robot

  otto8509otto85092 hónapja
  • Akkor most megbukott a diktatúra elmélet? :-)

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • @Anna Horvath Erröl valahogy nemes egyszerüséggel elfelejtkeznek említést tenni. ;-)

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • otto8509, valoban nem az egyetlen mondja az eletnek a napi 12 ora gyari robot, lehet ejjel nappal is dolgozni...na ez a "tanyasi" vagy a videki let...mondom ezt ugy, hogy en mindkettot ismerem...

   Anna HorvathAnna Horvath2 hónapja
  • én bunkó paraszt ők bankár parazita

   balázs kissbalázs kiss2 hónapja
 • Tényleg van munka, de magad osztod be, és nincs főnök. Azt csinálsz amit akarsz. Nem kell kapálni gazolni gereblyézni, ha derékmagasságban, virágládákban ültetsz. Kihúzol egy slagot, lyukakat fúrsz rá, 1 nap egyszer megnyitod a csapot, ezzel meg is van locsolva. De az akvapónia is jó, még télen is terem benne minden. Ilyen lehetőségek is vannak. Gratulálok a hölgynek.

  anna békefiné szarvasanna békefiné szarvas2 hónapja
  • @István Pintér ha plusszod van, elcseréled a szomszédoddal aki mondjuk ad tejet. Ennyi. A vidéki élet nem azt jelenti hogy többé nem mész boltba ugyebár. Nem kötelező vidéken élni ennyi. Mindenki maga dönt, mit vállal be. A mostani járvány cirkusz miatt, majd megnézzük melyik lesz a vonzóbb élet.

   anna békefiné szarvasanna békefiné szarvas22 napja
  • @anna békefiné szarvas Nem kell olyan állat amit fejni kell? Akkor tej honnan lesz? Csak nem a boltból? Egyébként nem csak a fejés a munka. Etetni, itatni, gondozni, takarítani kell az állatok körül. Heti hét napban. Termelhetsz te akvapóniával, akkor is ha eljön a betakarítás ideje, vagy betakarítasz, vagy hagyod megrohadni a terményt. Sem a növényt, sem az állatot nem érdekli hogy fáradt vagy, vagy eseteg ünnepnap van, hétvége van, stb... A tanyasi élet egy életforma, de nem szabad úgy beállítani mintha csak elönyei lennének. Bizony vannak komoly nehézségei, és hátrányai. A városiasodás nem véletlenül alakult ki.

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • @István Pintér nagyon jól tudom milyen ez, a barátnőmnek 100 tehene van. De, nekünk nem kell nagyban csinálni. Csak ami otthonra kell. Ennyi. Nem kell olyan állat amit fejni kell. Akvapóniával pedig télen nyáron termelhetsz. Nem szezonális. Állat itatót és etetőt lehet csinálni, olyat is amit nem kell naponta töltögetni. Nem kell nagyban gondolkodni.

   anna békefiné szarvasanna békefiné szarvas22 napja
  • Mivan? Mit osztasz te be magadnak?? A jószágot akkor kell etetni/itatni amikor annak ideje van. A terményt akkor kell leszedni amikor annak ideje van. A tehenet akkor kell megfejni amikor annak ideje van. Jah, fönököd az nincs, de cserébe pihenönapod sincs. Az állatokat baromira nem érdekli hogy hétvége vagy ünnepnap van. Nem mondhatod hogy leszarom a termést, majd 2-3 nap múlva nekilátok a betakarításnak. Olyan sincs hogy elmész 2-3 hétre nyaralni, mert akkor ki intézi a tanyádat?

   István PintérIstván Pintér22 napja
 • Megtanulhatják a fiatalok a tanyán pl a kemencében váló sütést,a kályhába való tüzelést,az ételek elkészítését,csirke vágás,kopasztás,darabolás,hagyma pucolás,stb az alapoktól 😀az újrahasznosítást,kőrnyezetvédelmet,faűltetés folyamatát,áldást,kapálást,geteblyézêst,favágást fürésszel,balta használatát,zöldség mag vetést ,palántázást,állathoz dozást,megélhetnék kint a szabadban a munka örőmét,vájogház vagy faház építését,kecskefejést,lovaglást,kaszálást,lekvárfőzést,tójás begyüjtést,😀egyszer én is szívesen találkoznêk őnnőkkel családommal együtt majd😀sok szerencsét, sikert,.Isten áldását életükre,munkájukra!

  Bea TyszaBea Tysza2 hónapja
  • Baromi nagy szükségük is van a fiataloknak az általad említett dolgok megtanulására... A pattintott köszerszámok készítését, és a mamut vadászatot szándékosan, vagy véletlenül felejtetted ki?

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • Szerintem a fiatalok élni akarnak, utazni és kihasználni a fejlődés nyujtotta lehetőséget. Nem hiszem, hogy álmuk egy tanya, ahol lehet gürizni egész nap és akkor még csak az élelem töredékét állították elő, még sehol nincs a ruha, utazás, stb. Én vidéken élek és csak azért csinálom a mezőgazdaságot, mert gépesíteni tudom. Nagyszüleim még a klasszikus mezőgazdaságot nyomták és akkoriban a falu elitjéhez tartoztak de ha egy száraz év jött, annyit se tudtak termelni, amit a 9 gyermek megehet. Dédnagyapám el kellett menjen szolgálni. Mindezt kb 20-30 hektár föld, 6 ökör és sok szarvasmarha, juh mellett. Az érclábos ma is megvan, amiből a 11 személy ebédelt. Akkora, hogy 2 ember se lakik jól belőle. Szóval hülyeségeket ne beszéljetek, mert két nap cséplőgépes üzem után vakarózva futnál még a környékről is.

   Szabolcs 83Szabolcs 832 hónapja
 • Ne haragudj,hogy megint írok de nem találtam email címet,...eszembe jutott valami😀a tanyasiak nagyon is jól tudnák magukat reklámozni és ezt az életformát amivel én is egyetértek 😀csinálhatnának napi szinten videókat,az életükből állat ettetés fejés ellés stb ,csak úgy magától ,ahogy felkenek reggelizek a saját hétkőznapjairól mintha nem is lenne kamera😀A másik ,hogy meghivhatnának alapítványokat,iskolákat,óvodákat,idősek otthona lakóit,siket némákat ,vakokat ,stb lehet hogy pl egy idős asszonból nem lesz gazdálkodó,de egy élményt nyujtana neki😀 örömet szerezne,kikapcsolódást,de fiataloknak új élmény lenne és talán egy másik sperpektiva a jővőjükkel kapcsolatba

  Bea TyszaBea Tysza2 hónapja
  • @fkriszta23 Én is így látom. Amkikor a tanyasi munkát céllal rendelkezö hobbinak nevezi, ott láttam hogy a realitásoknak komoly hiánya van...

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • @Bea Tysza A videózással egy gond van: az is egy _szakma_ . :-\ Ergo érteni kell(ene hozzá). Másfelől, ha egy egységnek tekintjük a napi tevékenykedésre szánt időt, ha azt valaki igényesen le akarja dokumentálni, (hogy másnak is tessen, ne pedig "mi ez a hánykolódó képvilágú szar" legyen csak a "jószándékból", akkor nyugodtan rá lehet számolni _ötször_ annyi idő ráfordítást.... :-| Feltételeztem, hogy valaki egyszemélyes zenekarként , saját maga még videózik és vág is - plusz menedzseli a troll sereget a Tecsőn... :"-( Ha pedig több ember munkáját toljuk bele a mozi készítésbe... örök harag lesz a vége - pénzben pedig megfizethetetlen. :-/

   Vatzek atyaVatzek atya2 hónapja
  • @fkriszta23 Kedves Kriszta ! A hozzászólásodra válaszolva ,tőbb alterniva is lehetséges és pl a videózás az egy lehetőség ,a másik ,hogy meghivjanak városi,falusi,gazdag, szegény,beteg,egészséges gyermekeket,pl hozzájuk ossztájkirándulásra,kikapcsolódás,oktatás, ismert-tudás -szemlélet átadásra,vagy éppen őrőmszerzésre,de írtam beteg embereket is valamint időseket is akiknek öröm,és kegyelem lenne egy pár óra vagy egy nap vagy több nap kikapcsolodás😀igen és ez a tanyasiaktól nem elvárható,de megtehetik szeretetből,irgalomból,őnzetlenségből😀ha szeretnének evvel a meghivással jót cselekedni😀és én is vidéken élek sőt nem is túl messze a tanyáktól,de hogy nézne ki ha hasamra ütve meghívás nélkűl beálitanék bárkihez is akikkel még egyszer sem beszéltem, tisztelettel:Bea

   Bea TyszaBea Tysza2 hónapja
  • A tanyasi-falusi, sőt semmilyen ember nem olyan idióta mint a celebvilág, hogy kamerézza a magánéletét. Valamint ahoz képest hogy mennyi mindent felsorolt mint értékes tapasztalnivaló, elég furcsán áll a dolgokhoz.. az "egyszer majd megnézném" de inkább itthon videóról hogy hogyan is éltek ti, az elég érdekes hozzáállás.... Nagyon naívan szemléli ezt az életmódot, mint valami bemutatót :D

   fkriszta23fkriszta232 hónapja
 • Addig mennjünk vidékre lakni, ha tehetjük! Amíg a hollandok és a Nyugat Ide nem jön végre! ÉBRESZTŐ!!!

  putyika Üvegkeményputyika Üvegkemény2 hónapja
  • @Gali János Morzsika egy genderkikepzett provokator....

   Janos FerencfiaJanos Ferencfia5 napja
  • @István Pintér Ebben most egyetertek, csak, ez a genderszutyok itthon rontja a levegot, egy civil provokator, hitvany kikepzessel!

   Janos FerencfiaJanos Ferencfia5 napja
  • @Kajla Morzsi 21 Elegánsan elfelejtetted elmondani a párhuzamos kultúrák okozta problémákat, mondjuk azt hogy a muszlimok a nyitottság jegyében szarba sem nézik a nöket, egy afgán ha nem tetszik a pofád a demokrácia jegyében simán leszúr, stb... Ne nézzél senkit hülyének, más is él külföldön, (én is) más is tudja hány óra van délben... Olyan fasza, hogy külföldröl sugallod hogy a magyar kormány félretájékoztatja az embereket. Erre van valami bizonyítekod is, vagy csak a szokásos üres libsi dumát nyomod?

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • @Kajla Morzsi 21 Kedves Morzsi! Nem gumicsontról, hanem komoly problémáról van szó. Tudnék idézni külföldi statisztikákat, de nem akarom hosszúra fogni. És szó nincs róla, hogy csak ez okoz problémát, de megértem, hogy Önnek, mint liberrált személynek ezekről nincs tudomása, így gondot sem okoz az Ön életében. Majd csak akkor fog ráébredni, amikor egy Önhöz közel álló személy aberráltnak öltözve bejelenti, hogy átoperáltatja magát, legyen szíves tolerálni és támogatni döntését. Bár Önből még azt is kinézem, hogy tapsikolni fog örömében ilyen szavak kíséretében: csodálatos vagy, büszke vagyok rád.

   Gali JánosGali JánosHónapja
  • @Gali János Kedves Janos! On egy igazan megelegedett es boldog ember lehet,ha manapsag csupan ez a nem-valtas okoz Onnek problemat. Ezt a csontot bedobtak Onnek es ugy tunik On sikeresen ragodik ezen. Kerem gondolja at mennyiben erinti ez az On eletet,..🙈🙉🙊

   Kajla Morzsi 21Kajla Morzsi 21Hónapja
 • Sziasztok! Láttam egy érdekes videót 😀kenyérsűtés ősgabonából a Jenői pékségben 😀nem reklámozni akarom őket de érdekes lehet számotokra

  Bea TyszaBea Tysza2 hónapja
 • Jó napot Budapesten hol található Osgyáni Elvira boltja ? Várom válaszát

  István LósóncziIstván Lósónczi2 hónapja
  • @Fenntartható visszafejlődés KÖSZÖNÖM

   István LósóncziIstván Lósónczi2 hónapja
  • A Wekerlén lévő piacon!

   Fenntartható visszafejlődésFenntartható visszafejlődés2 hónapja
 • Nagyon tetszett és tanulmányos előadás volt! Nagyon szépen köszönöm!

  Sándor FülöpSándor Fülöp2 hónapja
 • Nagyon erdekes eloadas. Kar a zavaro hatter zenenek, az nem kell oda szerintem 😒

  petkopetko2 hónapja
 • Háziszappan gyógynövényes vagy mézes készitése

  Bea TyszaBea Tysza3 hónapja
 • Én is egyetértek a falusi,tanyasi léttel.Tudnék még ötleteket mondani amik vidéken megvalósíthatók.Méhészet,gomba termesztés,haltenyésztés,fűszernövény termesztés, dió-mogyoró ültetvény, gyógynövény termesztés, gilisztafarm,csiráztatás,spenót,sóska ,tők termesztés,fűrjtartás,kamilla virág,csipkebogyó termesztés,

  Bea TyszaBea Tysza3 hónapja
  • @István Pintér ember írd be, akvapónia ott lesz fehéren feketén, lépésről lépésre. Ott a videó, nézd meg. Tesztelte a fiatalember úgy is, hogy kinn mínusz 10 fok volt, benn pedig plusz 20. Ez, mindenkinek adott. Egy kattintás és láthatod a saját szemeddel. Rengeteg akvapóniás rendszer van már az országban. Ez, mindenkinek bejön, és nem kell földet túrni. Nézd meg. Ennyi!!!

   anna békefiné szarvasanna békefiné szarvas22 napja
  • @anna békefiné szarvas Szóval mások sem értik miröl beszélsz... Nem csodálom. Na meséld el akkor (hogy mindenki értse )hol is melegít télen annyit a nap hogy azzal füteni lehessen bármit is? MIndegy hogy lakásban, vagy a melegházban, az elv ugyan az. Te napsugárzással felmelegített vízzel télen nem fütesz fel sem melegházat, sem lakást. Jó lenne ezt a néphülyítést befejezni. Olyan létezik, hogy nyáron a tüzö napon felmelegíti a nap annyira a hordó vizet, hogy egy kellemes zuhanyzást megoldasz belöle, De hogy télen azzal te nem fütesz, az biztos.

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • @István Pintér nagyon humoros. Már megint egy szövegértési problémás. Az akvapóniát nem én találtam ki. Létező dolog. Ki az isten írt olyat hogy ha a melegházban a feketére festett hordók megfogják a meleget, akkor a lakásban lesz 20 fok??? Az 2 külömböző dolog. Az hogy oda írtam, azt is, hogy lakásban is kialakítható az akvapónia az nem azt jelenti hogy a meleg házas hordók fűtik majd a lakást??? Meg áll az eszem. Eleve egy vidéki tanyasi élet kapcsán jött ez szóba, méghozzá azért mert sokan nem akarnak ásni, kapálni. Ezért írtam oda, az akvapóniát. Ott nem is kell ásni kapálni. Érthető????

   anna békefiné szarvasanna békefiné szarvas22 napja
  • @anna békefiné szarvas Szóval a -10°C-os hidegben megtöltesz egy feketére festett hordót vízzel, és a nap felmelegíti olyan melegre, hogy a lakásban +20°C-os levegö lesz. Jézusom....

   István PintérIstván Pintér22 napja
  • Az Inkák is így csinálták.

   Judit BothJudit BothHónapja
 • Köszönjük, kiváló előadás! 🙏🙏

  lajos szárnyasilajos szárnyasi3 hónapja
 • Köszönet a megosztásért!

  Alternatív gazdaságAlternatív gazdaság5 hónapja
 • Magyarorszagon boven volt pestis es halottak is, de ettol az apro hibatol fuggetlenul meg tok jo az eloadas. Koszi!

  Peter BenPeter Ben5 hónapja
  • @lajos szárnyasi A XIV. században 3, a XV. században 8-10, a XVI. században 6, 1621 és 1720 között pedig 9 pestisjárványról tudósítanak a krónikák. 1720 után ritkul a pestis megjelenése, az utolsó nagyobb pestisjárvány 1738-ban volt Magyarországon. (Sulinet)

   reptikkreptikkHónapja
  • A városokban elsősorban, a vidék alig!

   Péter MartonPéter Marton2 hónapja
  • @lajos szárnyasi Akkor olvass mast is. Abban is ez van.

   Peter BenPeter Ben3 hónapja
  • @Peter BenA wikipédia szabad természetéből fakadóan a cikkek forrásai nem mindig megbízhatóak. A legtöbb szerkesztő semmilyen támpontot nem ad arra vonatkozóan, hogy az adott információ honnan származik, illetve olyan rövidéletű weboldalakra hivatkoznak, amelyek hasonlóan zavarosak forrásukat illetően, így nehezen ellenőrizhetők le. Ez kétségkívül egy általános probléma már az elektronikus publikálás kezdetei óta. Kitartást az előadáshoz. huworld.info/flow/vide/12-gynjTg5vNrYg

   lajos szárnyasilajos szárnyasi3 hónapja
  • @lajos szárnyasi hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_hal%C3%A1l

   Peter BenPeter Ben3 hónapja
HUworld