Na tessék, BELEPOFÁZOK a SULIDBA is 🤨

2021.ápr.24.
75 788 Megtekintés

Csatlakozz tagnak az exkluzív videókhoz: huworld.info/to/IITmFAHQ4S1FMDWqhZyQKgjoin
Merch: mottod.hu/fokuszcsoport
Live támogatás: streamlabs.com/extralps/tip
Instagram: instagram.com/adam_6lepes
Twitch: www.twitch.tv/kokuszcsoport/
Discord: discord.gg/NvckacPrqj
6lépés: huworld.info
Facebook: facebook.com/fcsoport
00:00 Hova tűntem?
03:53 Történelem
09:36 Gazdaság
11:05 Pszichológia
12:06 Rajz
13:31 Programozás
15:42 Média
17:54 Ének-zene
19:58 Kémia és Fizika
22:48 Testnevelés
24:32 Idegen nyelv
26:53 Magyar
28:43 Biológia
29:08 Matematika
32:39 Témazáró
Készítette: Rawfilter Media - www.rawfilter.com
Zene
www.epidemicsound.com/referral/6v8lnw/
Intro
Song: Wanden & Slashtaq - Better Off [NCS Release]
Music provided by NoCopyrightSounds
Free Download/Stream: ncs.io/BetterOff
Watch: huworld.info/flow/vide/qKSd0YKnmNzSrqY
tagek
fókuszcsoport fókusz csoport 6lépés youtube trending kritika vélemény #vélemény videó

Megjegyzés
 • Mint tanar talan kicsit tobbet lattam. Sajnos nem a tanarokon mulik mit oktat. Az MTA adja ki a kovetelmenyeket. Sokmindenben egyet ertek. A kemiat es fizikat megtartanam, de alap dolgokat tanitanek. (matfizes vagyok) Fizikabol pl Oveges professzor kiserleteit vennem alapul. Vagy elmagyaraznam miert is kell a fedot ratenni a bablevesre. Egyszer volt alkalmam ilyesmiket tanitani, levelezo tagozaton. Tesibol en pl nem adnek jegyet. Sem rajzbol sem enekbol. Hiszen azok keszsegtantargyak. En pl nem tudok fejen allni vagy kezen allni. Es megis elek. A sportot nem ugy fogod megszerettetni egy gyerekkel ha felmered mekkorat dob kislabdaval. Magyarorszagon az idegennyelv tanitas egyenlo a nullaval. En 6 evig tanultam az angolt (tanitottak) majd a legkonnyebb nyelvvizsgat le is tettem. Es mikor kijottem rajottem, hogy a szintem kb a nulla alatt. Es vegul a matek. maximalisan egyet ertek. Sokkal gyakorlatiasabb feladatokat kellene megoldani es tanitani. Ez mar a 12 osztalyban meg is jelenik. Mert sajnos korabban nem igazan lehet. Leginkabb azok a temak nem amit megemlitettel. A kamatszamitas, vagyis a kamatos kamat, vagy a hitelfelvetel logaritmus nelkul sajnos nem megy. Tudom nehez elhinni, de szepen fel van epitve a matek. Es tudom szaraz de az alapok nelkul kiszamitani hogy mennyi lesz a torlesztoreszlet, meg hogy a bank atver e minket vagy sem, nehez az alapok nelkul.

  Cseh KateCseh KateNapja
 • 13:31​ az, hogy "a gyerekek többet tudnak a számítógépről, mint a tanár" - már elnézést, de ez nettó fasság. bár így lenne! akkor nem nekem kéne egyesével megmutogatnom, hogy hol a backslash, hogyan indítja "ujjra" a gépet - és akkor még egy képletet sem próbáltunk beírni. (ja bocsi, ezek nem középiskolások, hanem egyemisták : ) ebben a formában tartom menthetőnek az állításodat: időnként akad 1-1 gyerek, aki valamilyen (pl. a saját hobbijához illeszkedő) területhez jobban ért, mint a tanár ugyanitt mijazhogy PROGRAMOZÁS? (elnézést, Ön hüly-e? : ) Már bocs, de tényleg konkrét kódnyelvet "vernél a fejébe" (hogy a pszichológiai részben elejtett freudi elszólásodat iderángassam : ) a gyerekeknek, ami kb. kicsöngetéskor már elavult? Én már olyan öreg vagyok, hogy (nem is orvos vizsgál, hanem régész) csak vmi szakkörön láttunk számítógépet közelről a gimiben, és kb. csak bottal piszkáltuk - de most nagyon szimpatikusnak tűnik az a teknősös, ALGORITMUS készítőnek hallatszó módszer, amit említesz. Szóval itt lehet, hogy félreértem, és algoritmusdira gondolsz te is, ez esetben elnézést, mindenesetre szerintem amikor felveszik az embert a munkahelyére PROGRAMOZNI (ha tényleg "coding"-ot értesz alatta), majd akkor pár hét vagy hónap alatt megtanulja az ott épp használt programnyelv adott verzióját. (nyilván van a kettő között is valami, pont a legfontosabb, a szakirányú képzés) hogy konstruktívvá tegyem a végit: én csak simán megtaníttatnám info órán azt, ami már így is a táncrendben van: az irodai alkalmazások (= M$ Office, amíg tart a "stratégiai" szerződés) használatát, amit most ellébecolnak nagyon sok esetben. Egyrészt az szükséges lesz majdnem minden munkahelyen, még az autószerelőm is a laptopja Excel-képernyője mellől adja vissza a moszkvics-slusszkulcsot (btw, beszédképzés? gimben? oké, legyen csak szakkör : ). Másrészt sokkal lassabban avul ez a tudás, mint a programnyelveké. Pluszban a tényleg jobban szakértő kölkök tarthatnának kiselőadást a szakterületükről. És még a matek részt ki se vártam... : )

  Cs LimbekCs LimbekNapja
 • Ez az "epizód" olyan mint amikor a Barátok közt először játszódott a szabadbaan.

  Zsolt LukácsZsolt Lukács3 napja
 • Te is eltűntél mint haverom a bermuda háromszög sörözőben.

  Zsolt LukácsZsolt Lukács3 napja
 • Igen, a rajz és vizuális kultúrának már régen nem arról kellene szólni, hogy rajzoljuk a templomtornyot az udvaron.....Rajztanárként én a mozgókép és médiaismeretre külön hangsúlyt fektetek, nem csak mert engem is érdekel, hanem mert tananyag, egyszerűen benne van a tanmenetben! Csináltunk suli tv-t, interjúkkal, videókat, fotóanimációkat. A gyerekek használhatják az óra témájához kapcsolódóan a telefonos applikációikat is. Azonban ez elég sok "logisztikát" igényel, arról nem beszélve, hogy a digitális világ megköveteli az eszköz és programhasználatot. Én TALÁN most kapok a rajzterembe három számítógépet, hogy ha például fotóanimációt készítünk, ott helyben azonnal be tudjuk hívni egy vágóprogramba, és azonnal tudják vágni a gyerekek. Ne kelljen hetekig várni, amíg felszabadul a számítógépes terem, vagy ne az én laptopomat kelljen 15 gyereknek körbeülni. Fényképezőgépből is kettő van az iskolában, szinte lehetetlen így csoportokat lefoglalni.

  AndreaAndrea3 napja
 • Ádám olyan jó lenne végre, ha visszafognád magad egy kicsit! Jó lenne ha nem próbálnád utánozni apukádat hanem csendben tanulnál tovább, mindennek jobban utána néznél és nem csak a puszta kútfőből osztanál meg véleményt, hanem ténylegesen értékes adatokat közölnél. Amennyiben ez neked túl fárasztó és nem megy, akkor maradj az olyan témáknál amikben otthon vagy pl.: youtube, videószerkesztés, kamerák...stb...pontosan ezek miatt sokkal értékelhetőbb műsorod volt tavaly. Remélem egyszer elolvasod és elgondolkozol ezen.

  Csaba NagyCsaba Nagy4 napja
 • Odamennek hozzá fotózkodnak majd Ádám köszöni meg :D beszarás :D

  sajtossanderssajtossanders5 napja
 • Programozás-Matek +1. Sőt én kombinálnám is programozást minden reál tantárggyal, pl olyan házifeladatok lehetnének, hogy programot kell írni egy adott feladat megoldására. Vagy szimulálni valamilyen fizikai erőhatást, stb... Az ének-zenét szerintem össze lehetne kötni a magyarral valmilyen formában. A népdalok nyelve tele van szimbólumokkal és legalább olyan érdekesnek tartom a megismerésüket, mint a magyar órákon egyébként tanult versek megismerését. Továbbá Bartóknak és Kodálynak köszönhetően olyan népdalfeldolgozások születtek, ami bevezeti a hallgatóságot a komolyzene világába. Sokan nem is sejtik, nem tudnak róla, hogy mennyit veszít a lelkük, mert az életükből teljes mértékben kimarad a komolyzene. Van az a mondás, hogy: "A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el". Valahogy pont ezt érzem, amikor arra gondolok, hogy mennyi követője van a legigénytelenebb előadóknak is, miközben már lassan senki nem találkozik komolyzenével leszámítva egy szarul elkiabált Nessun dorma-t évente egyszer egy úgynevezett tehetségkutatóban. Egy kicsit jobb világban egyébként nem is jött volna létre olyan, hogy ének-zene óra. Ezt Kodályék kezdték el, egyfajta misszióként, hogy megpróbáljanak zeneszerető és -értő generációkat nevelni. Nem gondolom, hogy ez bárkit is hátráltatott volna a 20. században, abban, hogy orvos, tudós, közgazdász stb... legyen. Sőt, sokan a szakmájuk mellett még kiváló hangszeresekké is váltak. Általános iskolában nem sajnálnám tőle az időt, középsuliban lehetne fakultatív, illetve közösség-képező ereje, gondolok itt zenekarokra, énekkarokra, meg úgy egyáltalán az iskolai élet színesítésére. Akit pedig mélyebben érdekel, azok úgy is zeneiskolába járnak majd. De ettől még nem venném el a lehetőséget azoktól sem, akik nem zenei pályára készülnek.

  Richárd BodaiRichárd Bodai5 napja
 • Nagyon optimista a jutubozás 2 gyerekkel :D de reméljük, menni fog!

  Ferenc Zsolt ZopcsákFerenc Zsolt Zopcsák5 napja
 • Szervusz! Felvidéki tanár vagyok. Történelem-magyar szakpárosítással. Amit a történelem kapcsán hallottam tőled, egy nagyon jó meglátás. Vagyunk páran (töri tanárok), akik pont erre próbáljuk terelni a történelem oktatását. A töri az összefüggések tömkelegét alkottja, ha valakik csak az évszámokra és az eseményekre helyezi a hangsúlyt, már eleve veszett ügyet dédelget. Mert, ha a diákot rávezessük, az ok-okozati kapcsolatra, amire épül a világ eseménysorozata, úgy nem fog a "kötelező évszámokba" sem beleunni, mert tisztán fogja látni az összefüggéseket. Yuval Sapiense és a Homo deus könyve is megvan, zseniális könyv mind a kettő. Természetesen ez a két könyv (is) alapköve lett a történelem óráim tartalmának. A diákjaim nagy része szereti a töri óráim. Számos szülőtől is kaptam üzenetet, hogy a gyerekük történelem-fan lett. :D További remek videógyártást! Illeve jó egészséget kívánok a családodnak és neked!

  Poem Martinovics'sPoem Martinovics's7 napja
 • Lehetnél az új oktatási miniszter 😁

  Komádi CigánycsürheKomádi Cigánycsürhe7 napja
 • A tárgyak kapcsán sok jó újítási ötleted van, a miből mennyit vennél el, tennél hozzá dolgokban azért sokszor nem értek egyet, de nem is ezért írok. A fő gondom "az államnak nem érdeke, hogy kritikusan gondolkodó, értelmiségi embereket neveljen" gondolattal van. Mégpedig azért, mert ez az államnak érdeke, az állam az emberek összessége, és a jövőbeli állam pedig a mi, vagy a mi utódaink összessége lesz, ezért ennek nyilván érdeke a fejlődés, az értelmi züllés elkerülése. Szóval te a kormányra gondoltál, legalább is remélem, de a kettőt ne keverjük össze!

  Márton KMárton K8 napja
 • Megvettem a Sapiens-t. Imádom, nagyon érdekes. Köszönöm!😁

  Viktor VörösViktor Vörös8 napja
 • Én a matek helyett gimnáziumban, pénzügyi ismereteket vezetnék be.

  Andor HorváthAndor Horváth8 napja
 • Azt hittem csak nálunk kapott nagyobb szerepet mostanában ez a téma. Mi is erről beszéltünk a Podcast-nek nem nevezhető beszélgetős műsorunkban. (persze gyerek szemmel, jelenlegi meglátásunk és tapasztalataink szerint) Jó volt más szemszögből is meghallgatni a dolgot, olyantól, akinek tágabb a látóköre.

  DinnyeMagDinnyeMag8 napja
 • A bioszt át kéne reformálni, és legfőképpen talán a fizikával-kémiával együtt. Elég csak körülnézni, mennyi oltásellenes / maszknemvéd / lúgosítódiétás / vitaminmindenreisjó / gyóccerrossz, de gyógygombákjók / csodaszerekbőlélünk, stb. ember van, még ismerősi körben is. Alapszintű biológia, kémia, fizika nyilván kell, de nem hinném, hogy később annyira szükség lenne arra, hogy pl. növények rendszertanával, zöldszemes ostorossal és társaival foglalkozzunk, inkább gyakorlatiasabbá tenni az egészet. Pont a fentebb felsorolt példákra visszatérve; miért hülyeség a legtöbb diéta (pláne a méregtelenítés), miért fontos, hogy átlássuk, hogyan is működik az emberi szervezet, miért fontos, hogy tudjunk kémiai alapokat (nem öntjük össze a hypót és sósavat, ugyebár), ugyanígy a fizikának is jobb lenne a gyakorlatibb oldalát bemutatni (féktáv városban; pályán; esős időben, stb. - most ami így hirtelen eszembe jutott, mi az, ami fizika, és érdekes:D). Az tény, hogy addig nem tudunk rátérni a gyakorlatra, amíg az elméleti alapok nincsenek meg, de annak sincs értelme, hogy csak a lexikális tudást próbálják meg belegyömöszölni a fejünkbe, mert lehet látni, mi lesz ennek az eredménye. Szóval, pont ezért nem csökkenteném a term.tudományos órák óraszámát, így is már 10., 11., 12. osztályban a javarészük már nem is szerepel az órarendben; viszont teljesen átreformálnám az egészet, hogy ne legyen ennyi s*gg ember, aki azt hiszi, okosabb az orvosoknál és kutatóknál. Sokan, akik nem ezen a területen dolgoznak, el sem tudják kb képzelni, mennyire fontos lenne ezeknek a tárgyaknak a MINŐSÉGI oktatása.

  Krisztina TKrisztina T8 napja
 • Gratulálok a kicsihez!!

  Ákos KapocsÁkos Kapocs8 napja
 • Szerintem, amit nem érintettél a videóban az az egész problémakör gyökere. Avagy az a különbség, hogy 30-40-50 évvel korábban, amikor ez az anyagmennyiség létrejött, amit leoktatnak érettségiig, akkor elég is volt. Sajnos azóta ez a tudás kevés. De csak 12 évünk van az érettségire azóta is. Legyen a példa munkakör egy titkárnő/asszisztens. Itt 20 évvel ezelőtt még nagyjából elég volt, ha tudtál olvasni, bekapcsolni egy pc-t illetve telefont kezelni és érettségi után kiléptél a suliajtón. Most szerintem mát minimum kell egy ms office tudás, angol és készség szintű számítógépes ismeretek, esetleg gépírás, vagy második nyelv is. Úgy gondolom ez okozza a fő súrlódást az oktatásban, hogy ami elég volt régebben átadni a megfelelő tudást, azóta már nagyon kevés szinte minden területen. Ha elveszed a természettudományokat, akkor még annyira sem lesznek ellenállóak az áltudományokkal szemben, mint most. Ha elveszed az irodalmi érvelést, akkor nem bírnak majd vitázni. Ha elveszed a matekot, akkor még jobban átverik őket a hitelekkel és így tovább. Szerintem a megoldás, hogy vagy az oktatás hatékonyságán, vagy az idején kell növelni. Avagy korábban szelektálni a diákokat, kinek milyen tudást tudsz átadni és folyamatosan mindenkit annyira terhelni, amennyire lehetséges, mert az hatalmas vétek lenne, hogy az nem tanul meg részletesen egy témát, akinek amúgy lenne rá képessége. (Remélem, majd elolvasod :) )

  Balázs NémethBalázs Németh8 napja
 • a Matekot egy életre el törölném csak azért kellet végig verekednem mind 3 Sulimat mert a sok gyökér azt hitte mivel nem értem a matekot Diskalkuliásként fogyatékos vagyok, és a tanárok sem értették anno mi van velem így tovább erőltették az agyam így minden nap rosszul voltam! Mivel a mi agyunk le zár egy gátat képez amit ha próbálunk át törni, fej fájást szédülést és legutolsó sorban eszméletvesztés is okozhat! aztán nem tudom hány hét, hónap vagy év múlva jöttek be a kis tanárok a divatba hála a jó istennek a 80-as évekbe a Tanult okos kis tanárok és rá jöttek mi a bajom és úgy kezdtek el velem foglalkozni mint egy emberrel korrepetáltak, és egy fokkal jobb volt a Matek tudásom. De ha ma is matekoznom kell ki ráz tőle a hideg és elő jönnek a sulis rémálmok! Csak annak erőltetném a matekot aki ilyen Szakirányba megy el tanulni! Egy Diskalkuliás agya mindig lefog blokkolni és ki hat az egész életére és meg pecsételi ha nem jól bánnak vele! a 3. Sulimban ahova hozzám hasonló problémával jártak gyerekek meg tanították hogy tudom el kerülni a blokkolást és hogy mennyit bír az agyam! És úgy kezeltek mint egy sérült születési rend ellenességes embert nem mint egy fogyatékost!

  KhameleonKhameleon8 napja
 • Gratulálok a második gyerkőchöz 🥰

  Husii falatHusii falat8 napja
 • A flipped classroom egy tök jó dolog lenne. A diák otthon elsajátítja a lexikális anyagot könyvből, vagy még jobb, ha egy videóból, így nem unatkozik órán, vagy nem marad le. Az osztálytermi órák, pedig konkrét problémamegoldásról szólnának, ami tipikusan házi feladat szokott lenni, és a szülő szív vele, aki 20 éve tanulta ezeket, egy teljesen más rendszerben. A tanár adhatna ki extra feladatot azoknak, akiknek megy az adott óra, illetve több gyakorlást azoknak, akiktől távolabb van az anyag.

  kelkaposzta84kelkaposzta848 napja
 • 10 ujjas vakírás, angol, de gyorsan átszoksz a magyar billentyűzetre, ha kell: my.typingtrainer.com/

  kelkaposzta84kelkaposzta848 napja
 • én 12 éves vagyok és már közép szinten tudok programozni.Az iskolába semmit nem tanítanak

  viper codmviper codm9 napja
 • 8:25 pont ezek a témák vannak 12.osztály utolsó hetében.

  ÁdámÁdám9 napja
 • Gratulálok!🎉 Erőt, egészséget💪

  Ede Péter SchultzEde Péter Schultz9 napja
 • Hiánypótló videó, remélem, a illetékesek is nézik!🙏👍 😀

  Attila KreczAttila Krecz9 napja
 • Furcsán megható volt, ahogy a háttérben zajlik az élet. Kedvencem a biciklis futár és a kutyás lány találkája.

  NraNNraN10 napja
 • Hát, igen... Hány napja is láttam ezt a videót, három? Azóta újra és újra eszembe jut ez a téma, és minél többet gondolkozom rajta, annál jobban bosszant, sőt, már egyenesen dühít, hogy tényleg mennyire elavult rendszer az általános iskola, a középiskola, és ugyanúgy a felsőoktatás is. Tényleg nem gondolkozott el ezen még senki, egyetlen döntéshozó sem, hogy mekkora reformra szorulna minden már egészen az alapoktól? Tényleg soha nem váltott még ki ez akkora mértékű elégedetlenséget, hogy történjen is valami? Egyszerűen nem akarom elhinni. Rendesen szorongás tört rám, ha belegondolok, hogy a gyerekeim ugyanazt fogják tanulni az iskolákban, mint én, meg mint az én szüleim, és a nagyszüleim szülei, pedig már nekem is réges rég kevés volt mindenhez, amit az iskolák nyújtani tudtak. Módszerek, számonkérések, prioritások, hogyan tudnak évtizedeken keresztül megragadni ugyanazon a kezdetleges szinten? Nem is tudom, hogy melyik felvetés sokkolt leginkább, de mindegyikben az volt a legmegrázóbb, hogy valóban annyira adja magát, hogy ez milyen kis erőfeszítéssel mennyivel jobb tudna lenni. Például, hogy a diákok énekórán énekeljenek dalokat, amiket szeretnek... Ehhez nem kell pénz, infrastruktúra, meg semmi, csak holnaptól így kellene csinálni, és ennyi b*ssza meg... :( Mérges vagyok és rendkívül szomorú.

  Elizabeth UlpiusElizabeth Ulpius10 napja
 • Végigolvasva a kommenteket, az alábbiakat állapíthatjuk meg. Aki tanár, vagy annak készül, mindenben egyetért Ádámmal, kivéve a saját tárgyait, mert azokra nagyobb hangsúlyt fektetne. Aki reál vonalon végzett, vagy olyan pályára készül, a humán tárgyakat visszanyesné, a humánosoknak meg nem kell ennyi matek. Aki szeret énekelni, az megtartaná az énekórát, aki nem, az dobná a kukába. Rengeteg jó ötlet van, hogy mit kéne még tanítani, pl. a KRESZ. Tökéletesen leírta nindenki, miért olyan nehéz megreformálni az oktatást: mert sokfélék vagyunk, más-más igényekkel, affinitásokkal. 🤷‍♀️🙂

  bumbi 0531bumbi 053110 napja
  • @Gábor Molnár Biciklis KRESZ nekünk is volt valamelyik szakkörön, de csökevényes. Olyannyira, hogy mire felnőttem, semmire nem emlékeztem belőle, tehát szinte semmit nem ért. Pedig tesiórával is lehetne kombinálni.

   bumbi 0531bumbi 05319 napja
  • Ha jól tudom akkor Németországban már általános iskolában biciklis KRESZ-t tanítanak.

   Gábor MolnárGábor Molnár9 napja
 • Gratulálok!

  Karin HegedűsKarin Hegedűs10 napja
  • A fiadhoz

   Karin HegedűsKarin Hegedűs10 napja
 • Kókusz sulit kéne csinálni

  Fatime KatonaFatime Katona10 napja
 • Tudom, hogy utópia, és nem fog megvalósulni, de én középiskolától bevezetném, a fakultatív, vagy nevezzük úgy, moduláris képzést. Általános iskolában már nagyjából látja a gyerek, hogy mi, az ami érdekli. Az alaptantárgyak(érettségi) adottak lennének, a többit (vagy akár ezeket is bővítve) akár kreditrendszerben (kötelezően összeválogatandó 20 kreditnyi tárgy) megválaszthatná a tanuló. Niylván ehhez sokkal több oktatóra lenne szükség, illetve nehezebb lenne időbeosztást készíteni hozzá. Így például egy műszaki beállítottságú fiatal ember koncentrálhatna a természettudományokra, tánc és dráma, vagy művészettörténet óra helyett.

  vargakornel89vargakornel8910 napja
 • asdasdasdasdasdasd10 napja
 • Kereskedelem-marketinget tanultam a középsuliban, és nagyon hálás vagyok mert amiket felsoroltál a gazdaságnál, mind tanultam. Adózástól kezdve a marketingig és legalább ez olyan tudás, amit később is tudsz hasznosítani. Az informatika tanárunk megtanította a 10 ujjas vakírást (nekem nagyon nem ment) és olyan lelkes volt, hogy programozást is elkezdett tanítani és nagyon sokunk vevő volt rá. Médiánk is volt és elég mélyen belementünk, milyen hatással van ránk a film, híradó stb. 2017-ben végeztem a középsulival.

  Catelya KitsuneCatelya Kitsune10 napja
 • Isten éltesse sokáig a kisdedet!

  Norbert-Zsolt Szakács-KádárNorbert-Zsolt Szakács-Kádár10 napja
 • Gratulálok 🥳

  Tamas KovecsiTamas Kovecsi10 napja
 • a programozás helyett sokkal fontosabb lenne megértetni hogy hogy működnek a számítógépek, mert azok, akik tudjá hogy működnek, mi a céljuk, mi az eszközkészletük, azok az emberek az összes programozási nyelv syntaxát fel tudják majd használni az adott célok eléréséhez, aki programozást tanul az sokszor azt sem tudja mibe cseppen, és mi folyik a háttérben és jó ideig csak szenved az internetet böngészve azon hogy micsoda miért nem megy(megnézi az összes stackoverflow-os és egyéb oldalt ami csak létezik)

  bálint tataibálint tatai10 napja
 • 13:25 Mi az, hogy "videó nyelv"? A videó szerkesztő/vágó programokban lévő scriptelési lehetőségre gondol?

  Orgi MesterOrgi Mester10 napja
 • Végre egy ember aki nem a levegőbe pofázik, hanem próbál utána olvasni dolgoknak, tájékozódni, művelődni. :) Ha érdekel a töri, tudom ajánlani a Rubicon magazint. Update: innentől személyes tapasztalatot, véleményt írok le, meg a saját ötleteimet lejjebb. Nekem volt média órám anno, de ott a reklámokról, marketingről és a régebbi médiaszolgáltatókról volt szó (pl tv, rádió). Nálunk tesin konkrétan foci, röpi, kosár, pingpong, floorball és sakk volt kötelezően választható :3 De az utolsó egy-másfél évben már nem volt kötelező semmi xd csak a netfit, én viszont utána nem mentem kockulni a többiekhez😜 Nálunk 4 részre volt bontva az angol; a - sima angol óra. Volt hogy speaking órát tartottunk, vagy tankönyvet töltöttünk, mondatokat fordítottunk vagy szövegeket írtunk, ppt-t csináltunk nyelvvizsgához/érettségihez, szódolgozatot írtunk, néztünk feliratos filmeket stb. Angol b - ez volt az íráskészség óra. Csak a fogalmazással és a szövegekkel, vagy éppen szövegértéssel foglalkozott. Angol c - nyelvtan. Angol d - beszéd és szókincs, ahol szituációkban kellett beszélnünk. Bármelyik speaking órán már onnantól angolra váltottunk, hogy bejött a tanár a terembe. Egyébként az osztály két csoportra lett osztva(matekból és infóbol is), mint kezdősök és haladósok. Nem volt túl sportszerű döntés, hogy csak simán egy szódolgozattal döntötték el hova fogunk kerülni, de valahogy mégis beletrafált a tanár, mindenki a megfelelő csoportba jutott :'D Nálunk voltak még munkavédelmi órák, társadalomismeret, etika, pénzügyi ismeretek, viszont sajnos egyikből sem merítettünk túl sok tudást. :( A munkavédelmen tanultunk egyedül olyan fogalmakról, mint a részvénytársaságok és további rövidítések, valamint a tanár behozta a Ford HR-én dolgozó fiát, akinek előre kigondolt kérdéseket tehettünk fel - ő adott hasznos tanácsokat nekünk. -innentől jönnek a reformötletek Én magyar faktra jártam a gimiben, és el tudom mondani, hogy sokkal érdekesebbek voltak az órák, mint a simák, mivel mélyebben mentünk bele a témákba. Ez természetesen nem lenne így mindenkivel, főleg a reál beállítottságúakkal nem. Mint aktívan magyarral foglalkozó, valamint felsőoktatásban tanuló, azt tudom mondani, hogy sokkal érdemesebb lenne a korszakokat összekötni a diákok fejében. Azt tapasztaltam, hogy úgy el vannak tévedve az időben, mint egy töri órán. Ezért kéne behozni a többi tantárgyat még mellé, összekötni pl. a törivel, vagy a művészetekkel a különböző korszakokat, onnantól sokkal könnyebben menne nekik, ha látják a párhuzamot, átmenetet a művészeti ágak között, hiszen az egyik hatással van a másikra. Ezen túl csökkenteném a kötelező olvasmányok számát - amit úgysem olvasnak el -, mert rengeteg olyat kérnek számon, amivel felesleges foglalkozni, vagy nem is az alapműveltség része. A verstanulás alapból nem egy hülye ötlet, vagy rossz dolog, viszont ott is lehet válogatni, hogy pontosan mit tanítsunk meg a diákoknak. Leginkább azt kéne, amit majd az érettségin fel tudnak használni. Ezek mellett a legnagyobb hangsúlyt arra fektetném, hogy hogy tudnak elemezni művet, verset, vagy akár bármi olyan más alkotást, amit eléjük tesznek. Jó, hogy mondtad az érvelést, mert azt is írni szerettem volna:) nagyon fontos, mégis kevés figyelmet kap. Legfőképpen az érvelési hibákról mindenképp kellene beszélni, esetleg gyakoroltatni velük a felismerésüket. Rámennék még ezek mellett nagyon a szókincsre, fogalmazásmódra, pl. hogy írjanak meg esszéket vagy dolgozatokat. Ami pedig szintén nagyon fontos, hogy tudjanak értően olvasni. Pontosabban - hogy megértsék azt, amit olvasnak. A nyelvtani része pedig magától értetődő - ott is azért túlzásba lehet vinni dolgokat, viszont sokkal nagyobb hangsúlyt kéne a helyesírásra fektetni. Látva a mostani kisgyerekeket, szükség is lesz rá :'( tudom, hogy az innováció végett már nem nagyon kell kézzel írni, de léteznek olyanok elég nagy számban, akik még a billentyűzeten/telefonon sem boldogulnak, hiába van autocorrect. Tudom, ebben nagy mértékben benne van a lustaság is, de akkor sem kéne hanyagolni. Ami még eszembe jutott, hogy egyáltalán nem foglalkoznak vele, az a kortárs irodalom! Könyörgöm, az összes jelentős költőt-írót végigvesszük, csak épp azokról nem ejtünk szót, akik napjainkban alkotnak? Így talán egyszerűbb lenne megszerettetni az irodalmat a fiatalsággal, ha azt látnák, hogy mennyi lehetőség van benne még most is. A kortárs művek alatt pedig bár nem a Twilight és társaira gondoltam, viszont az is egy érdekes megközelítés lehet, hogy pl. megtanulnak művet elemezni a kedvenc könyvük segítségével. A gazdaság mellett pedig megkockáztatnék egy jog órát is. Ismertetni az alapvető emberi jogokat, a bíróság, perek, stb. működését. Sok olyan osztálytársam volt, aki már gimiben saját vállalkozást indított - vagy elment tanítani kicsiket, vagy (a pozitív értelmében vett) influenszer lett belőle egy közösségi médián, vagy pl. Esportoló lett. Lehetne még egy órát kialakítani erre - hogy beleláthassunk abba, hogy a különböző szakmák, állások felé milyen úton módon juthatunk el. Hol milyen végzettséget érdemes szerezni, vagy éppen mik az első lépések. Valljuk be, azért sok olyan szakma van, aminél ezek nem egyértelműek, vagy az idők során változtak, ezért érdemes lenne egy órát erre kialakítani, elvégre is az iskola az életre készít fel :) Ez pedig egy gyakorlatias, de kissé igazságtalan vélemény, viszont - korszerűsíteni kéne a tanárokat is. Nem tartom jó ötletnek, hogy térdig nyugdíjban álló tanárok tanítsanak egy teljesen másra fókuszáló világban. Megmondom miért - nem haladnak a korral. Ahogy a világ változik, így a tanított terület is - folyamatosan újabb felfedezések, megoldások, adatok kerülnek elő, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem egyszer találkoztam olyannal, hogy a tanár még egy régebbi felvetést,vagy akkoriban tényként közölt jelenséget tanított meg a gyerekeknek, mert azt ismerte el, holott már bizonyítva/cáfolva van. Nagyon kevés olyan tanár van, aki továbbképzi magát, folyamatosan, csak éppen úgy, ahogy szüksége van rá a végzettségében. Ez lenne a probléma magja - nemhogy alapvető eszközök, szolgáltatások nincsenek az iskolákban, de megfelelően képzett tanárok se...ez pedig azért van, mert kb senki nem akar már tanárnak menni, csak azok, akik világmegváltó álmokkal gondolkodnak, és segíteni akarnak a diákokon. Ez pedig nyilvánvalóan az alacsony fizetés végett van. Ha már említettem a jól, folyamatosan képzett tanárokat, akkor azt is fontosnak tartom, hogy az óráikat rendszeresen ellenőrizzék, figyeljék meg, mennyire praktikus az óra menete, a tananyag, valamint a tanár módszerei. Rengeteg féle képpen lehet egyszerre érdekessé és hasznossá tenni tárgyakat - a valódi kérdés az, hogy vajon hajlandóak-e rá. Bárcsak ilyen könnyű lenne változtatni rajtuk :c

  Amane MisaAmane Misa10 napja
 • Én minden tesi óra után egy lyukas órát tennék be, hogy lelehessen zuhanyozni és ne kelljen izzattan büdösen végig ülni az egész napot. Vagy utolsó órába rakni nulladik és első helyett.

  Krassói SzávaKrassói Száva10 napja
 • Nekünk a rajz és ének órák nagy százaléka művtöri és zene töri volt. Szakkörökre kellet járjak, hogy rajzolhassak, énekelhessek.

  Krassói SzávaKrassói Száva10 napja
 • Van programozás, csak olyan alkalmazásban aminek semmi értelme és úgy, hogy azt sem tudják a gyerekek, hogy mi az a bit! Tehát alibiből van és ezáltal feleslegesen!

  dzsi2006dzsi200610 napja
 • Semelyik gyerek nem fog 10 újjal gépelni a telefonján mivel ez lehetetlen... Amúgy meg ha akarnád saját magadtól megtanulnád ,vannak interneten gyakorló programok. Ezt nem a tanár fogja megtanítani úgysem.

  KP KPKP KP11 napja
 • A műelemzést én is imádtam.Az irodalomóra kikapcsolódás volt.

  Gabriella KissGabriella Kiss11 napja
 • Szerintem én annak idején már a "Kókusz suliba" jártam. Szinte minden stimmelt, pedig még csak nem is gimnáziumba jártam, sőt egy kifejezetten lesajnált helyre. Még annyi, hogy amíg egyetemen azt mondják, h a frontális oktatási rendszer rossz, teszik mind ezt egy frontális oktatási rendszerben, addig ne is várjunk változást.

  kywy4kywy411 napja
 • 86%-os emelt történelem érettségim van, és szeretnélek megcáfolni a törivel kapcsolatban elmondottakkal, érettségi tétel pl középen is a rendszerváltás utáni választási rendszer, vallásban kapcsolatban is vannak tételek, illetve a társadalom fejlődése is jelen van, többrétegű mint aminek beállítod.

  Mátyás KubikMátyás Kubik11 napja
 • Ádám. Fodrásznál jártál.

  Sára NyiriSára Nyiri11 napja
 • Szívből gratulálok a babához!!!!!! ❤❤❤

  Hajnalka FogarassyHajnalka Fogarassy11 napja
 • A földrajzot hianyoltam a listabol. Pedig ha a földrajz jol van tanitva, az lehet olyan hasznos mint a politika vagy a gazdasag. Meg igazabol erdekes is.

  postedbynoricopostedbynorico11 napja
 • Én általános iskola felsős osztályaiban tanítok informatikát, vagyis már digitális kultúra a neve. Nálam nincs füzet használat, mindent Wordbe írnak a gyerekek, jegyzetet is, dolgozatot is. Imádják, főleg az ötödikesek és a hatodikasok, mert náluk a legtöbb gyereknek nincs otthon saját számítógépe, úgyhogy volt olyan, aki most találkozott először a billentyűzettel. Szerencsére a suli vezetése nagyon rugalmas, és maximálisan támogatnak abban, hogy ilyen módszerrel oktassak. :) Gépelni tanulunk, plakátot készíteni digitális technikával, videót vágni, rátértünk a social media világára is, természetesen Excel alapokkal, Power Point alapokkal, szövegformázással is foglalkoztunk. A kisebbeknél szükség volt az elején arra, hogy megismerjék a perifériákat, a számítógép részeit, de ezt leminimalizáltam annyira, amennyit a hétköznapi életben szükséges tudniuk. Nekem az a célom ezzel a módszerrel, hogy hasznos tudást kapjanak, középiskolában úgyis meg kell tanulniuk a Neumann-elveket, meg a számrendszereket, de nekem is elvették a kedvemet ezekkel kicsiként...úgyhogy ez kicsit ilyen have fun óra :)

  Cynthia SamuCynthia Samu11 napja
 • Nekem volt a suliban tizujjas gepiras. Az egyik leghasznosabb dolog, amit valaha tanultam.

  postedbynoricopostedbynorico11 napja
 • A probléma, hogy nem akarják megreformálni a magyar oktatást, lekéne ehhez váltani egy egész pártot (legalábbis szerintem), de így 17 évesen feleslegesen nyitom a számat, ha már az érvelni se szabad 😂

  Elek PappElek Papp11 napja
 • Törihez illetve politikához, nem is taníthatnak/beszélhetnek politikáról az iskolákban

  Marcella NagyMarcella Nagy11 napja
 • Egy újabb elgondolkodtató és mindig aktuális téma! Remek meglátások, a lényeg a végén van. Gratulálok a második kisfiatokhoz! Erőt, egészséget, és kitartást kívánok a családnak, és neked a videózáshoz is!

  Dániel PetneháziDániel Petneházi11 napja
 • Nekünk meg kellett tanulni a 10 ujjas vakírást, gépírásnak hívták, gépnek is éreztem magam xd Gyűlöltem és azóta is gyorsabban írok anélkül xd Nagyon kevés időnk volt arra, hogy nagyon hosszú szöveget begépeljünk úgy 11 évesen xd

  Yandere HinoYandere Hino11 napja
 • Teljesen jól látod. A rendszerváltás sajnos azon emberek fejében SEM ment végbe, akik az alaptantervet rakják össze. Ott is még poszt-kommunizmus van.... De kurvára verik a mellüket, hogy nekik senki ne mondja meg....Anyjuk valaga.

  Atomkukac1Atomkukac111 napja
 • Az a baj az emberiséggel, hogy mindenki a jövőre koncentrál, nem a jelenre.

  Barnabás SzabóBarnabás Szabó11 napja
 • Minden iskolában hangszer?? A miénkben normális székek sincsenek!!! De ettől függetlenül egy nagyon jó ötlet!!

  Karin KissKarin Kiss11 napja
 • 17:45 Erről szól a Celebség, celeb lettél! :D

  Viktor BaloghViktor Balogh11 napja
 • De jó hajad van,jó áll..💫🌈🤙🤘

  Sárközi BalázsSárközi Balázs11 napja
 • Az infóhoz kapcsolódóan: általános iskolában a tanár az egész éves anyagot leadta fél év alatt, mert tudta hogy ehhez értünk, utána elkezdte az alap fokú érettségi anyagot tanítani, amit félig sikerült is atvenni. Gimnáziumban fél évig megint csak elméletet tanultunk, aminek nem tudom mi értelme van egy infó órán. A nyelvi előkészítős osztálynak volt gépírás, aki oda járt meg is tanult, eléggé megkövetelte a tanár (én nem oda jártam, azóta sem tudok gépelni és sajnálom is)

  Szobonya GergelySzobonya Gergely11 napja
 • Nem kell feltalálni a spanyol viaszt, 1-1 csoportot el kell küldeni a finnekhez és Szingapúrba és a keret meglenne. Sokkal gyakorlatorientáltabban és felszínesebben kellene tanítani a fő tárgyakat, nagyon nagyon sok hasznos idő fel tudna szabadulni és olyan tárgyakba, mint a pszichológia... bele tudnának szagulni a diákok. Ez teljesen ellenérdek természetesen. A mai fidesznyik világban meg poltikáról tanulni töriórán...huhh meredek. Sokat gondolkodtam, hogy a pénzügyekről miért nem tanítanak normálisan sehol. Mindenki a pénzért gürizik, egy központi rendszer sem fogja megtanítani, h h bánj a pénzeddel vagy hogy boldogulj a pénzügyekben, közgáz mesteren sem tanulod meg talán max az alapokat (se). Így megreformálni valamit (egsügy+oktatás) hatalmas rizikó, ha méhkasba nyúl az aktuális kormány az nagy támadási felület.

  Dániel KovácsDániel Kovács11 napja
 • A történelem lényege: nincs új a nap alatt. Tehát? Tehát hülyeség parázni, mert minden volt már és akkor régen is volt megoldás. Magyar irodalom: ugyanaz. Ki, mikor, milyen helyzetben, hogyan csinálta. Hogy a nemethy iroda lom szahar? Az hát. A mocskos lipcsiket akkor se. Persze fosalbertet nem lehet tanítani, ugyanakkor kötelező. Így nem fog menni. Lényegében Fosisztán oktatási rendszeréről beszélsz. Ahol nem lehet korszerűen tanítani. Történelmet nem lehet, mert ömlik belőle a szar és akkor a nebuló nem lesz jó magyar. Közgazdaságtant nem lehet, mert Marx nélkül nem megy, azt meg senki se vállalja. Pszichológia nélkül nincs önismeret. Anélkül meg nincs semmi, csak a sűrű sötétség. Művészettörténet alap dolog. Jogtudomány alapjai, alkotmánytan. A média a kommunikációelméleten belül van. Az viszont kva fontos. A zenei műveltség nem ártana. Sajnos a természettudományos képzések elsorvasztása nagyban hozzájárul a konzumidiotizmushoz, a különféle baromságok (laposföld) terjedéséhez. Egy rendes gimis fizika után nehéz megetetni valakit a kereskedelmi ökörségekkel. Bocsesz, de az E = m*c2 az egy kva fontos dolog, alapvető és nem bonyolult. Persze megint bejön, hogy a tudásátadás az egy külön szakma. A világ legnagyobb kvantumfizikusa egyáltalán nem biztos, hogy el tudja mondani értehetően, amit tud. A tudást úgy átadni egy tudatlannak, hogy az meg is maradjon, az leginkább dramaturgia. Millió és millió közkeletű baromság (intelligens teremtés, homeopátia, stb.) származik abból, hogy az emberek alapvető biológiai ismeretekkel sincsenek tisztában. Doubt grows with knowledge. (Johann Wolfgang von Goethe)

  János KissJános Kiss11 napja
 • Egy szerszámmal egyfélét lehet gyártani 😀 nekünk 2 lányunk van...

  BolliKatBolliKat11 napja
 • Gratulálok! :) Már hiányoltam a friss videót!

  Anna FábiánAnna Fábián11 napja
 • Hihetetlen, sose gondoltam át ilyen alaposan de tényleg, ott ultunk 12 évet, ha kozepsuliig bezarva nezzuk, es tanulhattunk volna photoshopot, vagast, filmezest, fenykepezest, zenei producerkedest, hangszeren jatszani, vallalkozasinditasrol, befektetesekrol, meg alapveto ismeretekrol ami hasznos lehet az eletben, penzugyrol, gépjármű felepiteserol, helyes taplalkozasrol, főzni stb.

  halamadrid019halamadrid01911 napja
 • Nekem a programozás hiányzik a legjobban, ezért kezdtem ezt tanulni oktatáson kívül.

  Bercikee KovácsBercikee Kovács12 napja
 • A videó vágás maximum a kreativitást fejleszti. A finom motoros mozgás fejlődéséhez, és egyéb fontos agyi kapcsolatok létrejöttéhez nem járul hozzá. Én jobban szeretek videót vágni, és hasonló dolgokkal pöcsölni, viszont a rajznak igenis van értelme és a tanár dolga, hogy élvezhetővé tegye a tantárgyat.

  Dessewffy MarcellDessewffy Marcell12 napja
 • Gartulálok!

  Izabella Zombori-BenczurIzabella Zombori-Benczur12 napja
 • nekünk tanítanak programozást és médiánk is van egész normális.

  Dorina SweetDorina Sweet12 napja
 • A zene nagyon fejlesztő, a klasszikus zene pl. növeli a tanulási képességet. Nem hagynám ki, de nem erőltetném az osztályzást.

  Diána MarsiDiána Marsi12 napja
 • Jó egészséget az egész Családnak!

  Szilárd Ferenc KovácsSzilárd Ferenc Kovács12 napja
 • Nekünk volt olyan óra 9.-ben, hogy média ismeret. Szerintem nagyon érdekes volt, és hasznos is. Első félévben a film készítésről tanultunk, rengeteg gyakorlati példával és feladattal. Második félévben pedig az internetről és annak veszélyeiről. Kár, hogy csak 1 évig volt. Pedig - főleg az utóbbi témát - órarendbe kéne foglalni.

  LavenderLavender12 napja
 • szerintem az államnak igen is fontos lenne hogy jól informált és minél képzettebbek legyenek a polgárok, csak a mostani államnak ne érdeke :(

  ádám Angyaládám Angyal12 napja
 • Alapvető probléma, hogy nem tanítjuk meg tanulni a diákokat. A módszertan hiánya az egyetemen (is) megdöbbentett. Stb... (28, 👩‍🏫)

  Adél SchmidtAdél Schmidt12 napja
 • Rohadtul utáltam volna ha gazdaság óra lett volna, teljesen fölöslegesnek érzem. Egyetemen is utáltam a sok semmitmondó menedzsment/vállalkozástan órákat. Az adózást ha valaki nem gyengeelméjű, két olvasás után érti. Ami inkább hiányzik a sulikból azok az alapkészségek megtanítása, a gondolkodás megtanítása. A programozás tényleg jó lenne, az tipikusan egy olyan tantárgy ami tényleg tanít gondolkodni. Azért a reáltárgyakból mint fizika meg kémia én nem vennék el, mert így is veszélyesen alacsony az átlagember tudása ezekből és nagyon könnyű álttudományos hablattyal beetetni.

  WaerxWaerx12 napja
 • 37 vagyok, engem sem tanítottak iskolában gépelni. Felnőttként pótoltam be online ingyenes tananyagokkal. Pár hét alatt el lehet sajátítani, szóval uccu neki.

  biobulatabiobulata12 napja
 • Én ugyan 20 éve érettségiztem, de egy ideig tanítottam, és részt vettem néhány előremutató tanári továbbképzésen is, ahol például bemutatták, hogyan lehet játékos formában, mintegy izgalmas társasjátékként gazdasági ismereteket oktatni, és persze szó esett arról is, mennyire más pl. az amerikai modell, ami sokkal gyakorlatiasabb dolgokra oktat. Pl. emlékszem, a matematikakönyvünkben anno volt egy csekk, de soha nem tanították meg nekünk, hogy kell kitölteni, pedig milyen hasznos lett volna! És persze technikából, biológiából, fizikából stb. is csupa olyan dolgot tanultunk, amit a hétköznapokban nem igazán tudtunk alkalmazni, pedig hol lenne alkalmasab megtanitani, milyen vegyszereket ne önts össze, vagy hogyan részesíts elsősegélyben valakit? (A szexuális felvilágostás hiányáról nem is beszélve.) Aztán reménykedtem, hogy ez változott, de a gimiben, ahol tanítottam, azt láttam, hogy a diákok csak magolnak, semmit nem tudnak a közelmúltjukról, jelenükről és egyszerűen nem tudják a sokféle ismeretet összekötni magukban, pl. hogy az ipari forradalom időszaka milyen hatással volt más dolgokra (művészet, jogok, földrajz, fizika, kémia). Aztán jött az etika-erkölcstan... Minek? Én azt gondolom, persze, jó lehet, ha vannak olyan beszélgetős órák, ahol a gyerekekkel feldolgoznak néhány fontos dolgot (bár akkor már inkább menjenek a gyerekekkel terepre, végezzenek önkéntes munkát), de szerintem minden tantárgy lehetőséget teremt arra, hogy fontos morális kérdésekkel foglalkozzunk. Én is ezt tettem, noha elég spéci dolgot oktattam, cirkusztörténetet gyerekeknek, de nagyon sok kérdés felmerült az órákon: a társadalmi egyenlőség kérdése (lásd: freak show), háborúk, államosítás, állatvédelem.

  Szonday Szandra - Szíves NaplóSzonday Szandra - Szíves Napló12 napja
 • Mindíg mondod hogy "amikor mi tanultuk" de még mindíg ugyan ez van

  V GaborV Gabor12 napja
 • 13:07 netikettet is taníthatnának.

  Adél SchmidtAdél Schmidt12 napja
 • Szerintem az a baj, hogy persze lehet hozzáadni meg elvenni, de amíg a tanári székekben alkalmatlan emberek tömkelege is helyet foglalhat, teljesen lehetetlen bármilyen reform. A mi oktatásunk tervezésekor az meg volt kérdezve, hogy mit, csak az nem, hogy miért. Ha úgy mentem volna anno egyetemre, hogy gimiben már van 3-4 év fakultatív programozási tapasztalatom, ég és föld lett volna.

  Oletics MartinOletics Martin12 napja
 • Ok. Értem én hogy közgazdász vagy. Ezen kívül is létezik azért fontos tantárgy. Kémia és fizika alap. Rettenetes nagy hülyeségeket mondasz kémia es fizika ügyben. Vonatkoztasd el a saját félelmedet. Gimiből beszélünk. Testnevelés. Nem mindenki élvezi az állati ösztönökre hajazó labda után futkározást.

  Botmixer BotmixerBotmixer Botmixer12 napja
 • A kémia-fizikával nincs igazad. Pont ellenkezőleg, a sok homeopata, és egyéb áltudomány-hívő is a gyenge/kevés termtudoktatásnak köszönhető. Nem azt mondom, hogy nem lehetne ezt sokkal jobban csinálni. Értem én, hogy sokszor száraz, de szerintem fontos, hogy az átlag ember is tudja, a tudomány nem varázslat, és ismerné, hogyan kell természtudományosan hozzáálni a problémákhoz, hogy felismerje, mikor csapják be.

  Krisztián Horváth-ErdőhegyiKrisztián Horváth-Erdőhegyi12 napja
 • Kémia... én abból mennék tovább, de lósz@rt nem tanultunk, fakton vagyok, ott se történik semmi, és az összes barátom utálja a kémiát, mert nekik meg sok... kísérlet nálunk sincs sok, balesetvédelem dolgozat annál több. Fakton még egy kísérletet sem láttam (mert csak pandémia közepén szombaton volt alkalom rá) de van 3 jegyem balesetvédelemből, szerintem így a 3. évben már kicsit tovább lehetne lépni.

  Em PlayerEm Player12 napja
 • 12:50 A rajzhoz még talán annyit, hogy amúgy az építészetről semmit nem hallunk gimiben, pedig legalább annyian ha nem többen megélnek belőle, mint a rajzból. Az a 90% akit nem érdekel mondjuk az építészet, ugyanúgy nem figyelne mint az a 90% rajz órán, akit a rajz nem érdekel. És a művészettörténeti korszakokat pedig (ha jelenlegi nagyon rendes rajztanárunk nem lenne) inkább meghallgatnám egy építésztől, mint mondjuk egy ilyen diplomás rajztanártól, aki tankönyvből nyomja. Ahogy most infótanár híján mindenféle határterületről behoznak mérnököket pl, hogy a növekvő óraszámra legyen tanár, úgy a rajzra is kitalálhatnának valami ilyesmit. Mondom, nekünk festőművész a rajztanárunk, tehát amit elmond, az tényleg hiteles az ő szájából, és rajztankönyvet sem láttunk közelről, de tesómnak pl volt ilyen tankönyves rajztanárja, és utálta is a művészeteket nagyon sokáig.

  Em PlayerEm Player12 napja
 • Magyarból vers tanulást kivenni meg a vers elemzést is. Szövegértést meg duplázni kb

  SzelenasSzelenas12 napja
 • Gratuláloooooook! ❤️

  Vivien SzabóVivien Szabó12 napja
 • Koszonom, hogy ossze foglaltad a bennem mar egy ideje erlelodo gondolatokat.

  Kitty SKitty S12 napja
 • Hasonló témában gondolataim: huworld.info/flow/vide/yayAmarYqNuqlao Azért a fizika nagyon fontos. Hogy amikor a suttyó a friss jogsival csapatja, legyen fogalma a fellépő erőkről, tapadásról. És, tudja, egy durva kanyart nem lehet 120-al bevenni, mert elszáll. A nyelv. Teljesen egyetértek. Kamionozok Európában. Ide bizony a német a nyerő. Angolul csak irodákban beszélnek, és Hollandiában kb. Ausztria, Németország németül. És az a fő központ szállítmányozásban. De az iskolai vaskalapos forma szinte semmit sem ér. Pár példa: Boltban: Sohnst noch etwas? -Lest meg valami? Ugyanez a való életben: -Alles? -Ez minden? Ugyanígy 7 év alatt egyszer sem hallottam a Guten Tag (Jó napot kívánok) köszönést. De a Guten Morgen (Jó reggelt kívánok) is mindenhol: Morgen! De inkább: M'g'n! :D Gyakorlati, életszerű tanítás sokkal hasznosabb lenne. Dörner Csenge tényleg szuper, érthető pénzügyi videókat készít.

  FRICIWORLD Erdőszéli kis házikóFRICIWORLD Erdőszéli kis házikó12 napja
 • Rengeteg tök jó, és hasznos dolgot soroltál fel, amivel tényleg egy álom iskolai rendszert lehetne létrehozni, de sajnos ahhoz, hogy ez mind jól működjön, olyan elhivatott pedagógusoknak kéne lenniük, akik nem csak az anyagot akarják ledarálni, hanem a tudást akarják átadni, akik értik, és szeretik azt a tárgyat, amit tanítanak. Márpedig sajnos kevés ilyen pedagógus van, rengetegen ki vannak égve :/

  LauraLaura12 napja
 • Mi pl. tanultunk zeneelméletet, zenetörténetet, ez utóbbi szerintem sokaknak érdekes lehet, akit a történelem foglalkoztat annak biztosan. Valamint akinek volt hozzá affinitása, kipróbálhatta magát az osztály előtt, meg sokszor az évben kaptunk fellépési lehetőséget, persze nem tűnik nagy dolognak pl. idősek otthonában fellépni vagy valami sulis rendezvényen, viszont gyakorlatnak jó volt. A hangszerhasználat meg a modern zenék oktatása jó ötlet.

  Máté FlórMáté Flór12 napja
 • Egyedül az idegen nyelves részhez szolnék hozz, a többi szerintem jó ötlet és támogatnám. 12 évig tanultam a németet mint első nyelv, aztán (kölünböző okokból) az utolsó 4-5 évet szinte végig buktam. Másodiknak az angolt választottam, abból is érettségiztem. Ha saját példámból indulok ki, akkor szerintem hiba lenne törölni a második nyelvet, olyat tudnék elképzelni, hogy azt a nyelvet, amiből nem készülsz érettségire, azt leadhatnád az utolsó 2 évre mondjuk.

  RandomMenRandomMen12 napja
 • Általános főző/varró/barkács oktatás, kresz és etikett órák. Ha nem is órarendbe építve, de kötelező szakkörként mindenképp.

  RebiBubiRebiBubi12 napja
 • A médiának az említett részei amúgy a nyelvtanba lettek beépítve nagyjából. Egyébként azok, amiknek extra órát javasolnál akár évekig az a baj, hogy így is rengeteg tanóra van, az osztályfőnökibe lehetne tematikus heteket tartani külsős előadókkal

  Dénes SósDénes Sós12 napja
 • Abban a gimnáziumban, ahova én jártam a rajzóra valójában rajz és vizuális kultúra néven futott, ahol a rajzon, festésen, kézműveskedésen és nagyon alapos művészettörténeten kívül mi például foglalkoztunk pár óra keretein belül videó/ filmkészítési alapokkal. Szerintem is lehet ez fontos, de nem gondolom, hogy az alap “rajzóra” keretein belül annyira fontos lenne ennél mélyebbre ásni. Arra ott vannak a fakultációk. Persze megértem, hogy a jelenlegi foglalkozásod alapján miért gondolod így és teljesen igazad is van, de inkább fakultáció keretein belül, mert nekem például semmi közöm nincsen a videózáshoz és ha lesz is, akkor utána tudok nézni vagy elmenni egy-egy kurzusra, ahogyan azt szerintem bárki megteheti és meg is teszi más-más ilyen konkrét témában. Emellett egyetértek rengeteg mindennel, amit említesz a videóban én ezt csak megjegyeztem, hogy esetleg egy más nézőpontból is kapj visszajelzést.:) Nagyon szeretem a tartalmakat, amiket megosztasz és további sikereket kívánok és erőt, egészséget, kitartást a családnak.:))

  Sára FodorSára Fodor12 napja
 • szerintem te vagy az egyetlen youtube-er, aki ilyen normálisan, sallangmentesen tud "magyarázkodni" a gyereke születése miatti kihagyásra. sok boldogságot a picurhoz (is) ! :)

  VilagosJozsiVilagosJozsi12 napja
 • Esztergomban melyik gimibe jártál?

  Krisztián LévaiKrisztián Lévai12 napja
 • És a Kormány megsértődik 3 2 1 0

  Sipos KadétSipos Kadét12 napja
 • Jelenleg egy alternatív gimnáziumba járok, és nagyon meglepő, hogy mennyire sok minden úgy működik nálunk, mint ahogy te jónak látod. (Szerintem ezerszer jobb így, elég jó viszonyítási pontom van, mivel “normális általánosba” jártam.) Az a legrosszabb, hogy ezért a rendszerért, amivel sokkal többre fogsz menni az életben, fizetni kell, ráadásul nem keveset. Vannak olyanok, akiknek a szüleik valamilyen okból kifolyólag nem akarnak vagy nem tudnak fizetni az oktatásért, ezért a gyerekeik végig szenvedik a gyerekkorukat olyan intézményekben amikben nem a lényeges dolgokat tanítják meg. Persze nem mondom hogy minden iskola szörnyű, de azzal, hogy változik minden, kicsit az oktatást is meg kellene reformálni.

  Ágnes VastagÁgnes Vastag12 napja
 • maximálisan egyetértek a 20 ik század tanításával... az ókori görögökről meg a sok baromságról heteket tanultunk. 1956 ot meg lezavartuk egy óra alatt... van egy 1000 éves történelmünk. azt kellene tanítani 4 éven keresztül. de a kedvenceim a műelemzések voltak... elemezzünk egy verset... mondja a tanár, hogy ennél a sornál Ady a szerelméről ír. és te mégis ezt honnan tudod? honnan tudod, hogy nem egy kurváról írta azt a pár sort akit előző éjjel megkúrt? :D de teljesen egyetértek - tárgyak elhagyásával pl. az első év után már azért lehet érezni kit mi érdekel. magyar - vagy inkább a nyelvek - a matek... és akkor már másodikban elkezdeném a szakosítást. akit pl nem érdekel se a kémia se a fizika... ne szívjon már vele 4 évig...

  Zsolt LilikZsolt Lilik12 napja
HUworld